Van hoogspanning naar ontspanning

ZUTPHEN - In oktober 2020 stuurde GS Gelderland een statenbrief naar Zutphen over subsidie voor het onder de grond brengen van de hoogspanningskabels (verkabeling). Op vragen van de raad laat wethouder Werger op 9 november weten teleurgesteld te zijn over de inhoud. Ze wil een tweede poging doen om te lobbyen met andere gemeenten in Gelderland.

Ze wil opnieuw in gesprek met GS. Mooie woorden, maar kort door de bocht. Er staat namelijk wel zeker een positieve handreiking in de brief. Letterlijk: ”GS wil een 50% bijdrage overwegen als een project voor verkabeling een substantiële bijdrage levert aan provinciale doelen.” Dat kan, zo staat in de brief, “door de vrijkomende ruimte te benutten voor bijvoorbeeld energietransitie, natuur of woningbouw.” Subsidie op maat dus. Per individuele gemeente, afhankelijk van de substantiële bijdrage aan provinciale doelen.

In juni 2020 spraken wij namens de initiatiefgroep Zutphen Ontspant met de CvdK, de heer Berends. Hij zegt dat er mogelijkheden zijn voor het krijgen van subsidie van Gelderland als Zutphen laat zien dat het serieuze plannen heeft om te willen verkabelen. Dat kan blijken uit de beleidsvisie, het coalitieakkoord, de financiële paragraaf of uit de begroting. Zo’n plan van Zutphen is niet bekend bij GS Gelderland en er ligt niets ter tafel. Ons plan Klimaatpark Zutphen Ontspant is wel bekend. Het is positief ontvangen.

De heer Berends heeft als burgemeester in 2015 bereikt dat in Apeldoorn de hoogspanningslijnen onder de grond gingen mét subsidie van het Rijk en mét subsidie van de provincie Gelderland. Ook toen wist Zutphen al dat het met een plan naar de provincie moest gaan. In Utrecht, Zuid-Hollland, Noord-Brabant en Overijssel, overal is verkabeling subsidiabel als de gemeente laat zien te voldoen aan de voorwaarden van de provincies.

Zutphen moet komen met een projectvoorstel dat strookt met de provinciale doelen en met een eigen bijdrage van Zutphen.

Neem Almelo: daar leveren Rijk, provincie en gemeente alle drie een bijdrage zoals Zutphen ook graag wil. De eigen bijdrage van Almelo is te vergelijken met die van Zutphen: ongeveer € 1,8 miljoen. Almelo kiest er voor om de eigen bijdrage in veertig jaar af te schrijven. De kapitaallasten voor Almelo bedragen iets meer dan € 65.000 in het eerste jaar van afschrijving en lopen jaarlijks af. Daar staan opbrengsten tegenover uit waardestijging van grond en van onroerend goed. Die zijn blijvend. Ook voor Zutphen.

Bestuur Zutphen: maak uw voornemen tot verkabeling inzichtelijk. Laat zien:
- Dat op de grond die vrijkomt er nieuwe mogelijkheden ontstaan voor aansluiting bij meerdere programma’s, onder andere leefmilieu, recreatie en natuurontwikkeling, tegengaan van hittestress, voor klimaat, energietransitie en (woning)bouw;
- Dat er een projectvoorstel is dat én de doelen van de provincie Gelderland dient én strookt met de ambities van Zutphen;
- Dat Zutphen een bijdrage zal leveren door een bedrag van € 1,8 miljoen in de meerjarenbegroting op te nemen, afschrijving over veertig jaar;
- haalbaar volgens TenneT, maar ook financieel!

Ruim 1000 woningen uit het risicogebied. Van hoogspanning naar ontspanning!

Gemmie ten Velde, voorzitter Zutphen Ontspant
www.zutphenontspant.nl