Erik Torrenga op het kruispunt waar het soms een wirwar van naar alle richtingen rijdend verkeer is. De gele bordjes merk je volgens hem veel te laat op. Foto: Eric Klop
Erik Torrenga op het kruispunt waar het soms een wirwar van naar alle richtingen rijdend verkeer is. De gele bordjes merk je volgens hem veel te laat op. Foto: Eric Klop

Zutphens kruispunt vraagt om ongelukken

Eric Torrenga wil het nog één keer gezegd hebben

Door Eric Klop

ZUTPHEN – Hoe vaak hij bij de gemeente niet aan de bel heeft getrokken. “Maar de waarschuwingen werden in de wind geslagen. Daarom heb ik het maar opgegeven. Ze luisteren toch niet.” De zorgen blijven echter. Dus brengt Eric Torrenga het via deze weg nog maar weer eens onder de aandacht: “Dit kruispunt is levensgevaarlijk!”

De Zutphenaar woont met zijn vrouw Anja aan de Gerard Doustraat. Als de Torrenga’s door het huiskamerraam naar links kijken, zien zij de terpachtige viersprong waar de Gerard Doustraat, Jan Vermeerstraat en Van Heemstrastraat tezamen komen. Het zijn niet de belangrijkste verkeersaders van Zutphen, maar wel degelijk veelgebruikte straten waar auto’s, vrachtwagens die onder andere de nabijgelegen supermarkten beleveren, fietsers en voetgangers ieder huns weegs gaan. Ooit was het knooppunt voorzien van verkeerslichten. Totdat de gemeente in 2012 besloot die uit, - toen ook al -, bezuinigingsoverwegingen te verwijderen. “De installatie was aan vervanging toe”, kan Eric Torrenga zich herinneren. “En besloot men de circa tienduizend euro die daar jaarlijks mee gemoeid zou zijn voor andere doeleinden aan te wenden.”
Wat Torrenga destijds al vreesde gebeurde. De kruising waar rood- , oranje- en groenlicht het verkeer in goede en voorzichtige banen leidden ontaardde in een knooppunt waar het regelmatig raak is. “Of op het nippertje goed gaat. Maar je houdt je hart steeds vast. Het is een verwarrende toestand. Verkeer op de Gerard Doustraat moet voorrang geven. Terwijl dit elders in de straat wél voorrang heeft. Zeker, er geldt een maximumsnelheid van 30. Maar daar houden automobilisten zich lang niet altijd aan. Hoe vaak ik niet zie dat ze met 50, 60 en soms wel 70 kilometer per uur of nóg harder het kruispunt naderen en er met dezelfde snelheid overheen razen. Levensgevaarlijk!”

Spitsuur
Om nog maar te zwijgen van de spitsuren. Onoverzichtelijkheid is op het knooppunt van Jan Vermeerstraat, Van Heemstrastraat en Gerard Doustraat dan extra troef. Moeders die op de fiets hun kroost naar school brengen, dan wel schoolkinderen zelf, die rijdend op de rode rijwielstrook door afslaande auto’s worden gesneden of zelfs worden aangereden. “En dan zijn er op de Gerard Doustraat ook nog eens druppels aangebracht”, wijst de bezorgde aanwonende. “Zogenaamd voor de veiligheid. Maar ook automobilisten die rechtdoor moeten hebben dan de neiging om iets naar rechts uit te wijken. Opnieuw komen fietsers zo in het gedrang. Zij nemen vaak niet de fietsstrook maar het voetgangerspad. Anders zijn ze in die wirwar hun leven niet zeker.”

Hielden alle weggebruikers zich maar aan veiligheid en voorschriften. Dat weet Eric Torrenga ook wel. De wens is echter de vader van de gedachte. Verkeersdeelnemers nemen het nu eenmaal niet allemaal even nauw met de snelheid- en voorrangsregels. Ze moeten een handje worden geholpen. Verkeerslichten zijn niet voor niets uitgevonden. Torrenga meent met klem dat die liever nog vandaag dan morgen op het gevaarlijke knooppunt in ere moeten worden hersteld. “De druppels zijn stoplappen. Net als de gele bordjes die sinds kort onder de reguliere waarschuwingsborden het verkeer attenderen op een gevaarlijke kruising. “Die zijn veel te klein en zie je zo over het hoofd. Het blijft steeds weer wachten op de volgende knal…”

De Zutphenaar ziet er geen heil meer in om de gemeente persoonlijk te overtuigen van de gevaren die het stoplichtloze kruispunt kent. "Ik kreeg steeds, ook toen ik nog deel uitmaakte van Wijkaanpak, nul op het rekest. Mijn waarschuwingen en constateringen, bovendien gevoed door andere betrokkenen, waren aan dovemansoren gericht. Dan houdt het een keer op.” Raadsvragen die nog in 2018 aan burgemeester en wethouders werden gesteld, stuitten eveneens op politieke onwil. De kruising Gerard Doustraat - Jan Vermeerstraat - Van Heemstrastraat lijkt ondanks de verhoogde ligging een put waar meerdere kalveren moeten verdrinken voordat de voor het knooppunt verantwoordelijke gemeente tot adequate actie komt. Eric Torrenga snapt daar al acht jaar niets van. Wie eigenlijk wel..?