Een moeder en een Home-Start vrijwilliger in gesprek. Foto ter illustratie.

Een moeder en een Home-Start vrijwilliger in gesprek. Foto ter illustratie.

ANNEKE HYMMEN

Moeder Sonia zeer geholpen door Home-Start Zutphen

Coördinator Petra Kluck: ‘Meld je aan voor opvoed- en gezinsonder- steuning'

Door Rudi Hofman

ZUTPHEN - Sonia Rinkema, een alleenstaande moeder van twee jonge kinderen, had sinds haar verhuizing naar Zutphen eind 2017 het gevoel dat ze er helemaal alleen voor stond. Ze was heel moe, kende nauwelijks mensen in haar nieuwe omgeving en probeerde vooral te ‘overleven'. Van iemand uit haar straat hoorde Sonia over Home-Start Zutphen, een project onder de vlag van Vereniging Humanitas, dat met de inzet van door coördinatoren getrainde vrijwilligers zorgt voor opvoed- en gezinsondersteuning. In de gemeente Zutphen gaat het om gezinnen met kinderen tot en met veertien jaar.

‘’Het om hulp vragen vond ik best lastig, dat was voor mij wel een drempel’’, zegt Sonia. Met de eerste vrijwilliger die aan haar werd toegewezen had zij geen klik. Die voelde ze wel meteen met Ruth Pas. Beiden benadrukken dat het een goede zaak is dat je voor een andere vrijwilliger kunt kiezen. Dit vergroot de kans op een succesvolle en plezierige samenwerking.

Na het kennismakingsgesprek eind 2018, waarbij aanvankelijk ook een coördinator van Home-Start Zutphen aanwezig was, zijn Sonia en Ruth samen met het jongste zoontje van Sonia en haar hond lekker gaan wandelen om elkaar beter te leren kennen.

In de eerste periode kwam Ruth wekelijks bij Sonia over de vloer, later werd dit om de week. Het was eerst elkaar aftasten om te ontdekken wat goed voelde en dit resulteerde in een volgens beide vrouwen heel praktische aanpak.

De twee hebben vooral heel veel gepraat en Ruth – die moeder is van twee zonen van 21 en 23 - hielp Sonia daarnaast met klusjes als de was doen. ‘’En als mijn jongste op een klimrek zat, was het fijn dat ik aan de ene en Ruth aan de andere kant kon staan. Alles bij elkaar gaf dit mij meer rust en ontspanning.’’ Haar zoontjes zijn nu zeven en drie jaar.

Volwassen gesprekken
Sonia vond het heel prettig eindelijk een klankbord te hebben en volwassen gesprekken te kunnen voeren. ‘’Je hebt de wens van interactie, maar doordat mijn oudste met speciaal vervoer naar het speciaal onderwijs gaat, heb ik op zijn school geen contacten met andere moeders. Ik voelde me heel geïsoleerd.’’

Ruth: ‘’Je zei tegen mij dat je wereld weer wat groter is geworden door onze gesprekken. Voor de vrijwilliger is een match ook een ervaring. Het is geen eenrichtingsverkeer. Als vrijwilliger leer je jezelf ook beter kennen en kom je tot inzichten. En zeker bij Sonia zijn de gesprekken altijd ook inspirerend hoor.’’

Een Home-Start traject kan alleen slagen als er sprake is van gelijkwaardigheid, zeggen Ruth en Sonia. Een vrijwilliger moet naast het gezin staan, een maatje zijn en inspelen op de behoeftes zonder te oordelen of te veroordelen.

Bak koffie
Volgens Sonia Rinkema heeft Ruth Pas dit voortreffelijk gedaan. ‘’Ik ben heel blij dat het Ruth is geworden.’’ Hoewel hun contact vanuit Home-Start officieel al is afgelopen, spreken ze elkaar af en toe nog en staat de afspraak om na ‘corona’ een keer samen een bak koffie te gaan drinken.

In Zutphen en

Warnsveld

bezoeken

momenteel

25 vrijwilligers

wekelijks hun

Home-Start

gezin

In Nederland draait het in de jaren zeventig in Engeland ontwikkelde Home-Start programma al in ruim 160 gemeenten. In Zutphen en Warnsveld bezoeken momenteel 25 vrijwilligers wekelijks hun Home-Start gezin. ‘’We roepen gezinnen die behoefte hebben aan hulp en ondersteuning bij de opvoeding op zich bij ons te melden’’, zegt coördinator Petra Kluck. De gemeente Zutphen financiert het Home-Start-programma. Deelname is gratis.


www.home-start.nl