'Zutphen kent een rijke sociale geschiedenis, die vaak
onderbelicht raakt'

'Zutphen kent een rijke sociale geschiedenis, die vaak
onderbelicht raakt'

Vervolg van voorpagina

ZUTPHEN - Al lopend door Zutphen vertelt hij over wie Henri van den Bergh van Eysinga was: "Meer dan 100 jaar geleden was hij dominee in Zutphen, en net als zijn bekendere collega Ferdinand Domela Nieuwenhuis, was hij een rode dominee.”

Ten Broeke vertelt in het filmpje hoe de relatief onbekende dominee honderden Zutphenaren inspireerde om zich te verenigen en de sociale strijd aan te gaan. Ten Broeke: "We hebben vandaag opnieuw mensen als Henri van den Bergh van Eysinga nodig”.

De SP stelt de prijs in, omdat het volgens hen nodig is dat mensen zich laten inspireren om samen de strijd aan te gaan voor vooruitgang. En om de aandacht te vestigen op Zutphens sociale geschiedenis.

“Zutphen is beroemd om zijn prachtige middeleeuwse erfgoed, maar Zutphen kent ook een rijke sociale geschiedenis, die maar al te vaak onderbelicht raakt.”

Actuele voorbeelden daarvan zijn de Oude Meisjesvakschool of onlangs gesloopte arbeiderswoningen op de Mars. In het jaar 2021 staan veel culturele activiteiten in het teken van de sociale geschiedenis van Zutphen. De SP sluit daar bij aan door de uitreiking van de ‘Henri van den Bergh van Eysinga’- prijs: een prijs voor mensen of organisaties die anderen inspireren te knokken voor sociale vooruitgang.

Iedereen kan mensen en organisaties nomineren door te mailen.


zutphen@sp.nl.