Foto: Orange Pictures
Foto: Orange Pictures

SZO-lid Kevin Weever maakt debuut in het betaald voetbal

SZO-lid Kevin Weever maakt debuut in het betaald voetbal

ZUTPHEN - Voor velen is het een jongensdroom om het betaald voetbal te halen. Kevin Weever, lid van Scheidsrechtersvereniging Zutphen en Omstreken (SZO), werd deze jongensdroom afgelopen vrijdagavond werkelijkheid. Hij mocht debuteren bij de wedstrijd FC Den Bosch – Jong PSV in de Keukenkampioen divisie.

Kevin Weever, 24 jaar en geboren en getogen in Vorden, begon in september 2013 met assisteren. Dit deed hij bij het tweede elftal van vv Vorden. Al snel werd duidelijk dat zijn plafond ergens anders zou liggen dan bij het tweede van Vorden. In het seizoen 2014-2015 maakt hij zijn debuut voor de KNVB. Vanaf dat seizoen leerde hij snel en maakte een stormachtige ontwikkeling door. Hij promoveerde in het seizoen daarop naar de hoofdklasse en deed veel ervaring op. Op 11 januari 2019 bereikte hij een nieuwe mijlpaal, de tweede divisie. Hij assisteerde bij De Treffers – Jong Sparta. Toch lag het betaalde voetbal op dat moment nog niet in het verschiet.

Vlak voor het verstrijken van het seizoen 2018-2019 werd hij opgemerkt door de waarnemers van het betaalde voetbal. Kevin werd geselecteerd voor het TTBV (Talenten Traject Betaald Voetbal). In dit traject wordt een (assistent-)scheidsrechter vaker bekeken en beoordeeld. Vanaf dit moment kan het snel gaan en leef je vaak toe naar het debuut in het betaalde voetbal. Het blijft echter wel afwachten of deze kans je gegund wordt. Niet alle (assistent)scheidsrechters in het traject mogen daadwerkelijk debuteren.

Op vrijdagavond 30 oktober kreeg Kevin een duel toegewezen in de vrouwen Eredivisie. Normaliter geen wedstrijd binnen zijn pakket. Echter had waarnemer en ex-betaald voetbal assistent Hans Olde Olthof aangekondigd dat dit een belangrijk duel zou zijn voor hem.

De dinsdag na deze wedstrijd kreeg hij van zijn coach Jermain Lapar te horen dat hij op vrijdagavond zou gaan debuteren op het op een na hoogste niveau van Nederland. Kevin kan terugkijken op een geslaagd debuut.

Naast het assisteren is Kevin ook nog scheidsrechter in de 1e klasse van het zondagvoetbal. Zolang het kan zal Kevin ook blijven fluiten, maar zodra er een carrière in het betaald voetbal mogelijk is, zal hij stoppen met fluiten en zich volledig gaan richten op het assisteren.

Jaren geleden kwam Kevin als een onervaren jonge scheidsrechter binnen bij de Scheidsrechtersvereniging Zutphen en Omstreken (SZO). Op dit moment heeft hij grote stappen gemaakt en staat hem wellicht een mooie loopbaan te wachten.

In de komende weken zal moeten blijken of hij opnieuw een aanstelling zal krijgen in de Keukenkampioen divisie, aangezien alle amateurcompetities momenteel stilliggen door de getroffen maatregelen door de overheid.