Wintervoorraad

Wintervoorraad

Ieder raam waardoor we vanuit huis naar buiten kijken zien we ze rennen. Overal schieten de pluimstaarten voorbij. Van ’s morgens vroeg tot het donker wordt verhuizen tientallen hazelnoten en walnoten vanuit de tuin van onze buren naar onze tuin. Twee eekhoorntjes zijn er de hele dag druk mee bezig.

Als ik ze een beetje volg zie ik ze overal noten verstoppen, als smikkelvoorraad voor de winter. Een serieuze activiteit. De een verdwijnt onder het mos in het gras, de volgende onder een stapeltje bladeren en weer een volgende onder overhangende struiken. En nu het blad van de bomen is kan ik ze ook hoog in de bomen uitstekend volgen. Vanuit mijn kantoor zie ik ze op wel tien meter hoogte in een grote boom springen van stam tot tak. Ik vraag mij af of het wel eens mis gaat en er eentje naar beneden stort. Waarschijnlijk niet, want ik bespeur bij die acrobatische sprongen geen enkele twijfel.

Af en toe steken ze de straat over en dan houd ik mijn hart vast. In het voorjaar heeft een zogende moeder de oversteek niet overleefd. In de buurtapp ging nog een oproep rond met de vraag of iemand een eekhoorntjesnest in de tuin had. Misschien zat het nest wel in onze tuin, enkele bomen zijn zó dicht begroeid met klimop dat ik geen enkel idee heb welk jong spul daar jaarlijks opgroeit. Er is uiteindelijk geen nest gevonden, jammer.

In een van die bomen komt, nu het blad valt, plotseling wel een groot nest tevoorschijn. Waarschijnlijk een broedplaats van een eksterpaar of kraaien. En ik ben niet de enige die dat ontdekt heeft. De twee eekhoorns rennen af en aan om het nest met noten te vullen. Het zal mij niet verbazen als ze dit plekje straks ook als overwinterplek gebruiken, lekker blijven liggen op gure winterdagen. En dan kunnen ze direct waken over de wintervoorraad. Want dat is absoluut nodig.

Onze tuin is de laatste weken ook in trek bij eksters en Vlaamse gaaien. Vanaf het dak en vanuit de bomen zitten ze de hele dag te gluren naar waar die heerlijke noten verstopt worden. En als de eenhoorns over de heg richting de buren klimmen, komen de vliegende rovers tevoorschijn. En na even speuren pikken ze de noten uit de grond en verdwijnen ze in de lucht. Met de wintervoorraad tussen hun snavels.

Mevrouw Bombeld en ik mengen ons niet in de notenstrijd in onze tuin. Tijdens een flinke wandeling bij Laag-Keppel komen we langs een huis waar walnoten te koop zijn. Die zijn vast ook lekker. Met twee flinke zakken vol noten en vijf euro armer vervolgen we onze tocht. Onze wintervoorraad is daarmee ook aangelegd.