Antoinette dans les Cévennes. Foto: PR
Antoinette dans les Cévennes. Foto: PR

Een week lang Franse films in Luxor

Een week lang Franse films in Luxor

ZUTPHEN - Voor het vierde jaar organiseert Luxor in samenwerking met Alliance Française Zutphen een Franse Filmweek met twee actuele Franse films, een voorpremière en een klassieker.

Platteland
De week gaat donderdag 19 november van start met Antoinette dans les Cévennes, van regisseur Caroline Vignal, kijkt onderwijzeres Antoinette uit naar haar lange geplande zomervakantie met haar geheime minnaar Vladimir, de vader van een van haar leerlingen. Wanneer ze hoort dat Vladimir niet kan komen omdat zijn vrouw een verrassingsreis heeft georganiseerd in het Nationale Park van de Cevennen met hun dochter en een ezel om hun bagage te dragen, besluit Antoinette hun spoor te volgen.

Parijs
Verder staan op het programma twee films die het grootsteedse Parijs tot decor hebben. Het ijzersterke, voor een Oscar genomineerde banlieudrama Les misérables is een explosieve liefdesverklaring aan een wereld die doorgaans wordt genegeerd. Politieman Stéphane, nog maar net verhuisd van Cherbourg naar Parijs, komt terecht in de anti-criminaliteitsbrigade van de immigrantenwijk Montfermeil en wordt geconfronteerd met de spanningen tussen de verschillende bendes van de wijk. Regisseur Ladj Ly, zoon van Malinese ouders die zelf opgroeide in een achterstandswijk, vertelt het verhaal met een mix van humor, spanning en tragiek.

Voorpremière
In het meeslepende Police van regisseur Anne Fontaine zien we de twee supersterren van de moderne Franse film aan het werk, Omar Sy (Intouchables) en Virginie Efira (Un amour impossible). Ook hier wordt een eigentijds verhaal verteld. Politieagenten Virginie, Erik en Aristide worden geconfronteerd met een gewetensconflict. Ze hebben opdracht een illegale asielzoeker naar het vliegveld te brengen voor uitzetting naar Tadzjikistan. Maar onderweg wordt duidelijk dat ze zijn leven in gevaar brengen door hem op het vliegtuig te zetten.

Liefdesdrama
Geen Franse Filmweek zonder klassieker. Dat is dit jaar Un homme et une femme, uit 1966, met Jean-Louis Trintignant en Anouk Aimée, twee iconen van de Franse film. Onder regie van Claude Lelouch (Les uns et les autres) vormden ze een hartstochtelijk liefdespaar. Ze ontmoeten elkaar op de kostschool van hun kinderen. De vrouw, een actrice, mist haar trein en de man geeft haar een lift. Het is de eerste van een aantal ontmoetingen die uiteindelijk uitmonden in een romance en die nog steeds van het scherm spat.

Kaartverkoop via www.luxorzutphen.nl en aan de kassa.