Simone Mees ten Oever in ‘het vlaggenschip’ van John Bardale aan de Spittaalstraat 6/8 te Zutphen. Foto: Eric Klop
Simone Mees ten Oever in ‘het vlaggenschip’ van John Bardale aan de Spittaalstraat 6/8 te Zutphen. Foto: Eric Klop

John Bardale speelt in op
‘countrylife’

Zutphens bedrijf zet Britse kleding- en meubellijn uit in Nederland

Door Eric Klop

ZUTPHEN – Simone Mees ten Oever uit Warnsveld haalde het Engelse kledingmerk zo’n vijftien jaar geleden naar Nederland. Samen met haar toenmalige zakenpartner én vader Harry Renneboom vulde zij met onder meer tweedcolberts, ribcordpantalons, flaneloverhemden, lambswoolpullovers, jumpers, skirts, vesten en shawls van John Bardale een gat in de markt. Eerst als groothandel, maar inmiddels ook met eigen winkels in Gelderland, Overijssel en Utrecht. Onlangs opende de achtste vestiging zijn deuren. En de groei lijkt er nog niet uit.

In de loop der jaren veranderde er meer. Vader Renneboom ging met pensioen en in de persoon van Martin Pietersma diende zich een nieuwe compagnon van Simone Mees ten Oever aan. Daarnaast werden van over de Noordzee geïmporteerde fauteuils en zitbanken aan de collectie toegevoegd. “Alles in typisch Engelse, Schotse maar ook Ierse cottagestijl en -sfeer”, vertelt de geboren en getogen Zutphense. Na een voortvarende start als groothandel werd twaalf jaar geleden in het stadje Bronkhorst de eerste kledingwinkel geopend. Kort daarna volgde een filiaal in Zutphen. “Aan de Pelikaanstraat, pal tegenover de koffiebranderij. Omdat de collectie was uitgebreid met meubels ontstond er ruimtegebrek en verhuisde de zaak in 2013 naar de Spittaalstraat 6/8, het ‘vlaggenschip’ van John Bardale Nederland.”

Anno 2020 zijn er bovendien winkels van John Bardale in Ootmarsum, Zwolle, Elburg en Lage Vuursche. ”Wij richten ons op dames en heren die genieten van het buitenleven en in zekere zin ook wel hechten aan traditie, maar zonder oubollig te worden. Voor hen stellen wij met veel liefde en aandacht ieder seizoen een brede collectie kleding samen. Met een prettige pasvorm, vervaardigd uit de mooiste natuurlijke materialen en met een goede prijs-/kwaliteitverhouding. In ons aanbod is trouwens plaats voor ook andere kledingmerken dan John Bardale, waaronder Arana, Baleno, Ireland Eye en London Tradition. Hoe dan ook weten we wat de doelgroep mooi vindt. Dus houden we ons aan de formule waarin qua stijl de Britse eilanden nooit ver weg zijn.”

Lakelands
Kledingmerk John Bardale werd in 1976 opgericht in het noord-Engelse Lakeland-district. “Genoemd naar een klein dal waar oorspronkelijk de productie plaatsvond van de stoffen die voor de kleding worden gebruikt”, weet Simone Mees ten Oever. “Een specifiek gesponnen type wol waar wij in onze collectie nooit van afwijken. De meeste modezaken doen qua stoffen vaak concessies. Onze dames- en herenkleding is altijd gemaakt van echt wol. Honderd procent!”

Naast de kledinglijn voert John Bardale Nederland in Zutphen, Ootmarsum en Lage Vuursche bovendien zitmeubelen in het assortiment. “Gerelateerd aan de kledingstijl en eveneens hoogstpersoonlijk door mij en Martin geïmporteerd uit Groot-Brittannië”, aldus de 46-jarige ondernemer. “Tijdloze fauteuils en banken met een comfortabel zitcomfort, vervaardigd uit hoogwaardige materialen en voorzien van prachtige stoffen.” Interieuraccessoires ontbreken evenmin. Ook hierin spreken Engeland, Schotland en Ierland boekdelen, zo blijkt uit bijvoorbeeld de her en der in de Zutphense winkel hangende ‘metal signs’. Britser kunnen ze niet, deze aluminium reclameborden waarop namen en logo’s prijken van soms vergane merken als Triumph, Leyland en Norton.

Hoofdkantoor en magazijn in Warnsveld. Verspreid over het midden en oosten van het land een achttal winkels met de intentie om door te groeien. En een webshop niet te vergeten. Simone Mees ten Oever: “Ons complete assortiment staat daarop vermeld. Wat men besteld wordt gratis thuisbezorgd. Eventueel retourneren kan eveneens kosteloos. Stelt de klant prijs op een goed advies, dan is een bezoek aan een van onze winkels natuurlijk ook mogelijk. Inclusief een kopje koffie of ‘a cup of tea’. John Bardale is immers niet voor niets van Engelse origine!”

Check voor de collectie en overige informatie www.johnbardale.com.