Daniëlle Arentsen. Foto: PR
Daniëlle Arentsen. Foto: PR

De persoon achter DSuitvaartbegeleiding

EEFDE - Al enige tijd adverteert Daniëlle Arentsen wekelijks met haar uitvaartonderneming DSuitvaartbegeleiding. Om u als lezer kennis te laten maken met de persoon achter deze onderneming, stelt zij zich hier voor.

Daniëlle Arentsen: "Na ruim 23 jaar werkzaam geweest te zijn in de verpleegkundige zorg werd het tijd voor verandering. In mijn jaren als verpleegkundige werd ik regelmatig geconfronteerd met overlijden, verlies en rouw. Ik vind het heel bijzonder om er te kunnen zijn voor mensen tijdens deze intense en moeilijke periode, even toegelaten worden in de kwetsbaarheid van het afscheid nemen. Ik wist dat dit was wat ik wilde gaan doen. Ik ben in dienst getreden van een grote uitvaartonderneming en heb hier veel ervaring mogen opdoen en kennis mogen maken met het uitvaartwezen.

Ik merkte wel dat het werken voor een grote organisatie mijn persoonlijke betrokkenheid en benadering in de weg stond en maakte de beslissing om in juni 2019 als zelfstandig uitvaartbegeleider verder te gaan.

In de periode dat ik bezig was met het opbouwen van DSuitvaartbegeleiding bleek mijn moeder ongeneeslijk ziek te zijn en een half jaar later overleed zij aan de gevolgen van darmkanker. Het overlijden van mijn moeder heeft er wel voor gezorgd dat ik heel dichtbij het gevoel kan komen in de begeleiding van de nabestaanden omdat ik het proces herken waar zij door heen moeten. Dat er verdriet is maar ook dat er gelachen mag worden om de herinneringen die achter blijven. Door een luisterend oor te bieden aan de nabestaanden probeer ik de overledene, voor zover mogelijk is, te leren kennen om zo samen met de nabestaanden een afscheid te creëren die past bij zowel de overledene als bij de nabestaanden. Continu tune ik af op 'mijn' families en probeer ik in te spelen op hun wensen en behoeften, ben ik daar waar nodig is en doe ik een stap terug als de situatie daar om vraagt.

Uitvaart in coronatijd
"Ook in deze bizarre tijden kom ik gewoon bij de mensen thuis al zij het met wat aanpassingen. Ik probeer het contact zo persoonlijk mogelijk te houden. Zo zat ik laatst met een dikke jas aan in de tuin een uitvaart te regelen. Meneer was overleden aan corona en zijn echtgenote was positief op corona getest. Mevrouw zat binnen in de stoel voor de openslaande tuindeuren en ik buiten in de tuin op anderhalve meter afstand. Zo probeer ik steeds te kijken naar wat wél kan om het contact zo persoonlijk mogelijk te houden. De beperkingen die gelden als gevolg van corona maakt dat er geen ruimte meer is voor die troostende arm om iemands schouder en dat is moeilijk en verdrietig. Deze afstand voelt onnatuurlijk en daarom blijf ik zoeken naar mogelijkheden om ook in deze tijd er te kunnen zijn voor ieder die dat nodig heeft. Met een beetje creativiteit is het nog steeds mogelijk om een mooi en passend afscheid te creëren."

De dood hoort bij de cirkel van het leven. Toch heerst er vaak nog een taboe over het openlijk bespreken van de dood terwijl het zo belangrijk is om al vast na te denken over je eigen uitvaart. Het vastleggen van eventuele wensen geeft vaak een bepaalde rust, ook aan nabestaanden. Mocht u hier behoefte aan hebben dan mag u mij altijd benaderen, dit is geheel vrijblijvend en kosteloos. Samen kunnen we dan kijken wat u hier in nodig heeft. Ik begeleid uitvaarten in onder andere gemeente Lochem en Zutphen maar ben inzetbaar waar men mij maar nodig heeft."

Voor meer informatie, neem contact op of ga naar de website.


06-15057661

DSuitvaartbegeleiding.nl