Toonkunst. Foto: Jos Böhmer
Toonkunst. Foto: Jos Böhmer

Zangles-project Toonkunst Zutphen groot succes

ZUTPHEN - Zoals al eerder in dit blad gemeld: Toonkunst Zutphen geeft dit jaar geen uitvoeringen. Zowel de Matthäus Passion van april als het voor later dit jaar geplande Beethovenconcert met Arnhem Sinfoniëtta moesten coronagedwongen geschrapt worden. Jammer, maar dat betekent niet dat er niet gezongen wordt! Inmiddels heeft het koor, opgesplitst in deelkoren en met inachtneming van alle corona-voorzorgsmaatregelen, alweer sinds september gerepeteerd. Zodra het weer mag van de overheid gaat het koor weer 'volle kracht vooruit'. En misschien wel met meer animo dan ooit met dank aan het in april opgestarte zangles-project. Dat bleek een groot succes te zijn.

Alle koorleden kregen, toen er niet meer in koorverband gezongen mocht worden, een drietal privé-zanglessen bij lokale zangpedagogen aangeboden. Bijna allemaal hebben ze daarvan gebruikgemaakt. Er zijn enthousiaste reacties, zowel van zangers als van zangpedagogen.

De koorleden hebben deze kans vooral gebruikt om hun zangtechniek te verbeteren, ook al was er soms enige vrees om zichzelf nu als solostem te horen. Er is flink gewerkt aan adem- en stemoefeningen, lichaamshouding en aan manieren om het lichaam als klankkast te gebruiken. Zo zijn er technieken geleerd die in toekomstige uitvoeringen heel goed van pas zullen komen, bijvoorbeeld manieren om de stem makkelijker te laten aanspreken.

Sommige leden zijn zo tevreden over het project dat ze het niet bij deze drie lessen willen laten en er nog een aantal aan vastknopen om de opgedane kennis en ervaringen nog wat uit te bouwen. Een koorlid: “Ik heb geleerd om te zingen van top tot teen. Een combinatie van ont- en inspanning. Zangtechniek, het is en blijft een mooie uitdaging”.

De zangpedagogen van hun kant roemen het initiatief van het bestuur van Toonkunst Zutphen om op deze manier de leden bij het koor betrokken te houden en om hun stem (weer) in conditie te brengen.

Ook zijn de pedagogen aangenaam verrast door het enthousiasme van de koorleden om de lessen aan te gaan. “Het is gewoon heel leuk om deze mensen te mogen ontvangen en met ze te kunnen musiceren”, aldus een van de 15 zangpedagogen die aan het project hebben deelgenomen.

Ook lid worden? Inlichtingen: secr.toonkunstzutphen@gmail.com.. Voor meer informatie, zie de website.


www.toonkunstzutphen.nl