Algemeen Nieuws en Advertentieblad

Van een van de vaste lezers van mijn column kreeg ik iets bijzonders in mijn handen gedrukt. Een flink verkleurde krant, nummer 372 van het Algemeen Nieuws- en Advertentieblad voor Warnsveld. Een uitgave van de Zutphensche Stoomdrukkerij met de datum zaterdag 18 maart 1916. Dat is natuurlijk wel leuk, we zijn inmiddels 104 jaar verder en in al die jaren is er binnen de weekbladen heel wat veranderd.

Pontificaal op de voorpagina de marktberichten met de prijzen van aardappelen, eieren, levende varkens, hammen en duiven. Op de binnenpagina’s volgen de plaatselijke advertenties met wervende teksten. ‘Ondergetekende maakt bekend, dat hij zich heeft gevestigd als schoenmaker. Hopende door prompte en nette bediening het vertrouwen waardig te worden. Minzaam aanbevelend Joh. Wasseveld, Emmerikscheweg No. 91. Nette afwerking - billijke prijzen’. Kijk, dat is nog eens een enthousiaste starter. Middenstander P. Wüstefeld heeft een partij nieuwste hoeden ontvangen en roept de liefhebbers op om te komen naar het goedkoopste en meest gesorteerde adres. De grootste advertentie is van H. Voerknecht aan de Beukerstraat die eene uitgebreide sorteering vitrages en allovernets heeft ontvangen, alhoewel ik moet bekennen dat ik geen idee heb wat dat laatste moet zijn. Antoon Wegkamp’s Bioscopen presenteert de nieuwste opnames aan de Berkelkade 13, kinderen en militairen krijgen korting.

Het Vennootschap aan de Polsbroek komt met een verhaal dat kinderen met lompen onderweg naar de winkel worden misleid. Concurrenten maken de kinderen de lompen afhandig en geven een kleine vergoeding. Moraal van het verhaal, laat u niet misleiden en kom naar de Polsbroek voor de hoogste prijzen voor oude kranten, metalen, lompen en rotte tapijten. U krijgt prijzen waar u van verbluft zult staan.

Personeel wordt in 1916 ook gezocht via de krant. Drukkerij D. Pekema zoekt een letterzetter, coiffeur Herrenburg zoekt een barbiersleerling of inzeper en op het adres Vispoortplein 12 wordt een dagmeid gezocht voor een jaarloon van 90 gulden. Dat is nog aardig betaald, een advertentie lager kan een flinke meid voor het werk tussen half negen ‘s morgens en 7 uur ‘s avonds één gulden per week verdienen. Iemand zoekt een huurwoning voor een prijs tussen de 12 en 13 gulden per maand en Goedkope Simon is verhuisd van de Groensteeg naar Barlheze 20. Tenslotte goed nieuws voor de Ouden van Dagen. Kloosterbalsem, de Koning der Balsems, is voor 20 cent te koop in de Hoven bij G.J. Van Laar en bij Joh. R. Fiet in Warnsveld.

En tenslotte de bezorgklachten. ‘klachten over ongeregelde bezorging van dit blad, worden beleefd onverwijld verzocht aan het bureau Waterstraat 30'. Bellen mag ook, het nummer is 28. Kijk, ook op het gebied van telefoonnummers is er de afgelopen 100 jaar veel veranderd.

Reageren? contact@bombeld.nl