Duurzame Huizen Route dit jaar online

ZUTPHEN - De Duurzame Huizen Route gaat dit jaar online. Wie aan de slag wil om het eigen huis energiezuinig en toch comfortabel te maken, kan de kunst afkijken bij andere huiseigenaren die in de afgelopen jaren hun huis al verduurzaamd hebben. Zij lichten de aangebrachte aanpassingen toe en delen hun ervaringen. Belangstellenden kunnen hiervoor tussen 7 november tot 15 december via een videoverbinding bij hen terecht.

Het platform Duurzame Huizen Route (DHR), met meer dan 1.700 huiseigenaren, wordt ondersteund door de gemeente Zutphen. De gemeente hoopt dat inwoners zo geïnspireerd raken door goede voorbeelden van vloer-, gevel en dakisolatie, warmtepompen, natuurlijke materialen, sedumdaken en aardgasvrije huizen.

Makkelijker
Lijfelijk een huis in de buurt bezoeken zit er dit jaar niet in. Vanwege het coronavirus zijn de open dagen van de DHR online. Dat is jammer, maar biedt een groot voordeel. Digitaal is het veel makkelijker een verduurzaamd huis te vinden dat sterk op de eigen woning lijkt. Of een huis dat juist die speciale gewenste maatregel al heeft doorgevoerd.

Voor een videobezoek maakt het niet uit of dit huis in Zutphen, Middelburg, Tuitjenhorn of Winschoten staat. Na inschrijving voor een online bezoek krijgt de gast een duidelijke instructie over hoe het videogesprek in zijn werk gaat. Per videosessie is plaats voor acht bezoekers.

Meedoen
Wie in zijn huis al duurzame stappen heeft gezet en daar trots op is kan zijn ervaringen delen door de woning als voorbeeld aan te melden op de website van de DHR. Elke ervaring is welkom. Of het nu gaat om de aanschaf van HR++-glas, spouwmuurisolatie of het volledig aardgasvrij maken van het huis. Elke voorbeeldwoning op de website is waardevol voor anderen die op zoek zijn naar informatie en ervaringen. Deelnemen aan een videogesprek is optioneel.

Duurzaamste Huis
Een geweldig voorbeeld van duurzaam wonen staat in Zutphen. Het huis van de familie Strating, aan de Laan van Neder Helbergen, is nog volop in de race voor de titel Duurzaamste Huis van Nederland. De publieksprijs ging nipt aan de familie voorbij. Maar in de categorie huizen die gebouwd zijn na de eeuwwisseling (met een vloeroppervlak kleiner dan 175 vierkante meter) behoren zij tot de zeven genomineerden voor de juryprijs. Wie uiteindelijk met deze eer gaat strijken wordt op vrijdag 20 november bekend.

Inschrijven voor een online bezoek aan de Duurzame Huizen Route kan via onderstaande website.


https://duurzamehuizenroute.nl