Shirley

Shirley

Thrillerschrijfster verstrikt in eigen thriller

ZUTPHEN - Vanaf maandag 9 november draait in Luxor de bijzondere film Shirley. Deze thriller is een verfilming van de gelijknamige, deels biografische roman van Susan Scarf Merrell uit 2014 over de Amerikaanse thrillerauteur Shirley Jackson.

Shirley Jackson was een van Amerika’s meest invloedrijke naoorlogse auteurs die in de jaren vijftig met korte verhalen als het meesterlijke The Lottery en romans als The Haunting of Hill House flink bijdroeg aan literaire genres als de psychologische thriller en occulte verhalen. De film Shirley is een bijzonder eerbetoon aan haar literaire oeuvre: in het verhaal raakt Shirley Jackson zelf verstrikt in een kluwen van werkelijkheid, literaire fantasie en de psychologische beklemming die haar eigen werk zo kenmerkt.

Bijzondere band
In de film verhuizen Fred en Rose naar een dorp in Vermont in de hoop op een baan voor Fred. Daar krijgt het jonge stel het aanbod om in te trekken bij professor Stanley Hyman op voorwaarde dat Rose het huishouden doet én op zijn vrouw past: de labiele en aan pleinvrees lijdende horrorauteur Shirley Jackson, gespeeld door Elisabeth Moss (The Handmaid's tale) Hoewel Rose met afgrijzen het ongebruikelijke huishouden van het excentrieke koppel verzorgt, ontstaat er toch een zeer bijzondere band tussen haar en Shirley. Een band die het huwelijk van het jonge koppel flink op de proef stelt.

Shirley is te zien op 9, 13, 14 en 16 november. Voorafgaand aan de voorstelling op 16 november verzorgt de Zutphense schrijfster en dichter Eke Mannink een inleiding over Shirley Jackson en haar werk. Kaartjes zijn verkrijgbaar via de website van het theater.


www.luxorzutphen.nl