Nico van der Meel en Constance Allanic. Foto: PR

Nico van der Meel en Constance Allanic. Foto: PR

Vertelconcerten bij Dat Bolwerck

ZUTPHEN - Afgelopen zomermaanden vonden er elke zaterdagavond twee korte concerten bij Dat Bolwerck plaats, in het kader van de serie MuziekWerck-t. De serie werd oorspronkelijk opgezet om het culturele leven weer op gang te helpen, om zowel de muzikanten als Dat Bolwerck een steuntje in de rug te geven. Maar het was zo’n succes, dat besloten is de serie voort te zetten. Wederom hebben sopraan Johannette Zomer en cellist Jeroen den Herder de programmering ter hand genomen, met een divers en afwisselend programma tot gevolg. Nieuw dit najaar zijn de thematische avonden. Zo is er nu een serie Meesterlijke Pianisten; concerten met een hedendaags repertoire, maar ook een serie Vertelconcerten.

Zaterdag 31 oktober is het de beurt aan de internationaal vermaarde zanger Nico van der Meel. Met zijn programma ‘Gezongen verhalen’ zal hij vanwege Reformatiedag speciale aandacht besteden aan de vervolging van de eerste protestanten in de Nederlanden, daarnaast zullen oude verhalen over sterke vrouwen klinken, dit alles op harp, viola da gamba en hakkebord begeleidt door Constance Allanic.

Zaterdag 7 november wordt stilgestaan bij de Eerste Wereldoorlog, waar op 11 november 1918 met een wapenstilstand een einde aan kwam. Een oorlog die in ons land nauwelijks herdacht wordt - wij waren immers neutraal - maar die in onze buurlanden nog volop voortleeft. Op slechts een paar honderd kilometer van onze landsgrens waren niet alleen grote verschrikkingen, maar ook hoopvolle momenten zoals het Kerstbestand van 1914. Wat weten wij daar in Nederland van? In het vertelconcert ‘Frontberichten uit de Groote Oorlog’ klinken verbazingwekkende verhalen en aangrijpende gedichten uit de periode ’14 - ‘18, evenals soldatenliedjes en klassieke muziek van o.a. Erik Satie en Igor Stravinsky. Reis mee terug in de tijd met Gottfrid van Eck, vertelling en klarinetten, en Geleijn van der Ham, accordeon en ervaar iets van de spanning en hoop van een eeuw geleden.

Vertelconcert ‘Frontberichten uit de Groote Oorlog’. Foto: PR