Nina Elshof. Foto: Petra van Vliet
Nina Elshof. Foto: Petra van Vliet

'Je kunt wel willen dat de wereld verandert, maar het begint bij jezelf'

Nina Elshof (59) is master in Conceptual Feng Shui en heeft deze maand iets te vieren. Vijfentwintig jaar geleden schreef ze haar bedrijf in bij de KVK en inmiddels leidt ze aan haar Feng Shui Academie studenten op uit heel Europa. De huidige crisis vormt dan ook geen belemmering voor de Zutphense ondernemer. "We worden nu massaal gedwongen thuis te blijven en dat leidt tot confrontaties. Feng Shui kan hierbij helpen."

Door Mirjam van Biemen

Bij binnenkomst in haar statige huis aan de Zaadmarkt mag ik even rondkijken. Fijn, want hoe ziet het huis van een woondeskundige eruit? Ik zie gedurfde tinten aubergine op de muren, vintage meubels, tapijten, kaarsen die overdag branden en overal staan planten die voor de nodige toevoer van zuurstof zorgen, want het voelt alsof ik hier echt kan ademen. Het is er licht, hoog en opgeruimd en er klinkt klassieke muziek. Bovendien, zo blijkt, loopt er vanaf de Walburgiskerk een grote leylijn door haar huis heen, een baan van energie die voor extra kracht zorgt. Een prettige omgeving dus voor een gesprek met deze vrouw die heel wat omzwervingen moest maken voordat ze uitkwam bij deze eeuwenoude Chinese filosofie.

"Als kind al was ik gevoelig voor mijn omgeving. Dan wilde ik ergens niet zitten omdat het er niet fijn voelde. Nu noemen ze dat hoogsensitief, maar in mijn tijd kon niemand me erbij helpen en onderdrukte ik het dus maar. Ik herinner me ook dat ik als achtjarig meisje altijd ronddraaide in de leren stoel van mijn vader en me afvroeg hoe het zou zijn om op het plafond te wonen. Die ruimte sprak tot mijn verbeelding en dat gevoel is nooit meer weggegaan. Sterker nog; ik denk dat het de aanleiding is geweest voor wat ik nu doe."

Na de middelbare school wilde Nina studeren voor binnenhuisarchitect, maar dat vond haar vader een 'onzin' beroep. Chemisch analytisch laborant stond ook hoog op haar lijstje, maar daar had ze het vakkenpakket niet voor dus besloot ze te gaan werken en deelopleidingen te volgen. Het resulteerde in een waaier aan beroepen van brandweervrouw tot aan programmeur en copywriter voor NRC. Toen er kinderen kwamen, liep Nina vast. "Ik heb het moederschap altijd met mijn carrière gecombineerd, maar toen na de geboorte van mijn derde kindje, mijn man ook nog eens ziek werd, ging het niet meer. Ik was helemaal kapot en stond huilend de was te doen. Gelukkig kreeg ik hulp waardoor ik gas terug kon nemen en veel ben gaan wandelen. In de bossen heb ik mezelf en mijn diepste kinderwens teruggevonden: ik wilde werken met mensen en hun omgeving. Niet qua inrichting, maar qua beleving. Binnenshuis was ik altijd al bezig met het verslepen van spullen en verven van muren, maar nu weet ik dat ik naar een verklaring zocht voor de gevoelens die een omgeving kunnen oproepen."

Na haar burn-out besluit Nina een opleiding tot binnenhuisadviseur te volgen en daarnaast werkt ze voor een biologisch aannemersbedrijf. "Ik wilde weten hoe het is om een huis te bouwen, maar ook wat de invloed van materialen is op je gesteldheid. Ik heb er lang gewerkt en weet dus wat het is om beton te storten, kozijnen te stellen en muren te stuken." Later meldt ze zich aan voor een opleiding gaialogie, een esoterische leer die zich bezighoudt met hoe de kosmos en energiestructuren op mens en aarde inwerken via de natuur. "Ik leerde er wichelroede lopen en werken met aarde energie. Met mijn leraar heb ik daarna ervaringsreizen naar Engeland en Ierland georganiseerd om mensen in contact te brengen met bijzondere plekken." Tijdens die reizen realiseert Nina zich hoe belangrijk kleuren voor het menselijk systeem zijn en volgt ze nog een opleiding tot kleurentherapeut in Engeland.

Bij terugkeer vraagt haar man: "Zo, wat ga je nu in vredesnaam allemaal doen met wat je geleerd hebt? Ik zei: ik weet het niet, maar ik moest deze stukken kennis vergaren. De volgende dag kreeg ik een folder over Feng Shui in handen. Ik had er nog nooit van gehoord, maar wist meteen: dit is wat ik de rest van mijn leven wil doen. Feng Shui is een holistische manier van kijken naar je huis en omgeving en werkt met energie. Je huis is dan ook bij uitstek een plek waar je je prettig moet voelen. In een harmonisch huis zijn mannelijke (yang) en vrouwelijke (yin) energie in balans met elkaar waardoor er meer rust ontstaat. Als je iets wilt veranderen in je leven kan het dan ook helpen om eerst met je huis te beginnen. Ben je je bewust van wat je thuis creëert dan kun je het vervolgens de wereld mee innemen. Je kunt namelijk wel willen dat de wereld verandert, maar dat begint bij jezelf."

In het begin gaf Nina vooral adviezen en workshops, maar inmiddels leidt ze ook studenten op tot Conceptual Feng Shui Professionals. Volgens Nina komt deze kennis juist nu goed van pas. "De afgelopen jaren hebben we te maken gehad met een vermannelijking (yang) van de maatschappij. Energie die naar buiten gericht is in de vorm van jezelf zichtbaar maken, succes hebben, maar ook van hot naar her vliegen en eindeloos op terrasjes zitten. De vrouwelijke yin-waarden, die gaan over 'in verbinding staan met jezelf', zijn we hierbij uit het oog verloren. In huishoudens is dat ook terug te zien. Ook daar zijn yangwaarden gestimuleerd door het hebben van eigen kamers met computers en televisies bijvoorbeeld, maar ook door apart de maaltijd te gebruiken als gevolg van een keur aan activiteiten gedurende de dag. Nu we gedwongen worden om thuis te blijven, kan dat voor stress en confrontaties zorgen met jezelf én je huisgenoten. Deze tijd vraagt dus om een heroriëntatie op waarden en prioriteiten. Als iedereen thuiswerkt, moet er misschien een kamer opgeofferd worden. Ook kom je elkaar vaker tegen wat om andere manieren van verbinding vraagt. Dat is heftig, maar ook een kans. We zijn bezig om een hele belangrijke evolutionaire stap te maken als mensheid."

Baas in Eigen Huis
Op 10 november start een speciale webinar reeks: Baas in Eigen Huis - de kans van thuis werken, met praktische tips om het thuiswerken niet in stress te laten ontaarden.


www.ninaelshof.com