Jan Pieter van der Giessen en Saghar Khadem. Foto: PR

Jan Pieter van der Giessen en Saghar Khadem. Foto: PR 

Muziek en poëzie uit Perzië

ZUTPHEN - Bij het Wereldlokaal is zondag 1 november een bijzonder optreden te horen. Het duo Lãhleye Holland brengt deze dag muziek en poëzie uit Perzië naar Het Koelhuis. Er zijn twee voorstellingen: van 12.00 tot 13.00 uur en van 14.00 tot 15.00 uur.

De organisatoren van het Wereldlokaal Zutphen merken dat het publiek, in deze dagen van strenge coronamaatregelen, smacht naar cultuur. Want de concerten van de afgelopen maanden waren snel uitverkocht. En wat te denken van de artiesten, die vaak al meer dan een half jaar werkloos zijn? De initiatiefnemers van Het Wereldlokaal Zutphen hebben, in samenwerking met Het Koelhuis, ervoor geknokt om op zondag 1 november twee concerten te organiseren voor elk 30 bezoekers. Ze kregen toestemming van de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland, op voorwaarde dat iedereen 1,5 meter afstand houdt, dat men bij binnenkomst en bij verplaatsen een mondkapje draagt en dat er geen koffie of andere consumpties geserveerd worden. Ook mag er niet gezongen of gedanst worden. Wie deze beperkingen voor lief neemt, wacht op zondag 1 november een uniek concert van het duo Lãhleye Holland met traditionele muziek, poëzie en mystiek uit Iran.

Duo Lãhleye Holland
Multi-instrumentalist en zanger Jan Pieter van der Giessen is bijzonder geraakt door de nauwe band tussen muziek, poëzie en mystiek in de Perzische cultuur. Hij vertaalde vele gedichten van beroemde Perzische dichters, zoals Rumi, Hafez en Saadi. Jan Pieter is de eerste muziekleraar in Nederland voor Iraanse muziek. Hij geeft o.a. les aan het Artez Conservatorium in Enschede. Hij is gefascineerd door de subtiliteit van de kwarttonen van de Perzische dastgãhs (toonsoorten), de enorme vrijheid om te improviseren en de bijzondere instrumenten. Samen met de Iraanse percussioniste Saghar Khadem laat Jan Pieter het publiek kennismaken met Perzische instrumenten als tar, setar, tambur, tombak, daf en natuurlijk de menselijke stem.

Entree: volwassenen 15 euro, scholieren en studenten 10 euro, en kinderen 7 t/m 12 jaar, asielzoekers en minima 5 euro. Men dient van te voren te reserveren en te betalen. Aanmelden gaat via info@wereldmuziek.nl. Betalen vóór 30 oktober via: NL68 RABO 0322 5387 69 t.n.v. Stichting Pentaton. Voor meer informatie, zie de website.


www.wereldmuziek.nl