Stadsdichterschap Zutphen krijgt nieuwe impuls

Na 14 jaar worden stadsdichters opgevolgd door een collectief

ZUTPHEN - Na veertien jaar en zeven termijnen krijgt het stadsdichterschap in Zutphen een andere invulling. De achtereenvolgende stadsdichters Hanz Mirck, Ton Luijten, Eke Mannink, Tim Pardijs, Anna Wiersma, Mas Papo en het duo Merel Hubatka/Otteline van Panthaleon van Eck zullen worden opgevolgd door een collectief.

Dichtersgilde
De dichters Eke Mannink, Pieter Bas Kempe en Sander Grootendorst zetten zich gezamenlijk, onder de naam Zutphens Dichtersgilde, in voor de zichtbaarheid van de poëzie in de stad. Het is hun bedoeling zoveel mogelijk Zutphense dichters te betrekken bij hun activiteiten en aankomende dichters kansen tot ontwikkeling en uitwisseling te bieden. Alle Zutphense dichters kunnen lid worden van het gilde. Als drietal zullen zij de taak van gildemeester op zich nemen.

Diversiteit
De begin dit jaar in het leven geroepen Stichting Zutphen Literair, verantwoordelijk voor de opvolging van de twee huidige stadsdichters, is van oordeel dat de functie van het ‘stadsdichten’ bij het Zutphen Dichtersgilde in goede handen zal zijn. Door gebruik te maken van de ervaring en deskundigheid van de gildedichters, is de kwaliteit van het stadsdichterschap voor de toekomst gewaarborgd, terwijl er tevens ruimte is voor nieuwe namen en een divers geluid.

Trend
Dat dichters in groepsverband optrekken is niets nieuws. Utrecht, Den Haag, Leiden en Alkmaar hebben al langer een dichtersgilde, evenals de provincie Overijssel. In steden als Eindhoven, Zwolle, Leeuwarden, Amsterdam en Rotterdam zijn Poetry Circles actief, Enschede kent de groep Dichters in Enschede en de Dichter des Achterhoeks bestaat sinds 2017 uit een gezelschap van vier dichters. Het Zutphens Dichtersgilde sluit dus aan bij een actuele trend.

Toekomst
Een dichtersgilde past bovendien goed bij de geschiedenis van Zutphen, waarin de verschillende ambachten eeuwenlang waren georganiseerd in gilden. Zo kende Zutphen onder meer een bakkersgilde, een schoenmakersgilde en een tappersgilde. Een dichtersgilde sluit daar goed bij aan. Zo komen verleden en toekomst op een mooie manier samen.

Het Zutphens

Dichtersgilde

presenteert

zich in 2021

voor het eerst

Activiteiten
Het Zutphens Dichtersgilde zal naast het stadsdichten ook andere activiteiten ontplooien, zoals een regelmatig poëziespreekuur, een jaarlijks terugkerend evenement waarbij de fluisterboten worden omgedoopt tot luisterboten en het schrijven van persoonlijke gedichten voor eenzaam gestorvenen.

Het Zutphens Dichtersgilde zal zich in de Poëzieweek 2021 voor het eerst aan het publiek presenteren.