Zwijgende filmklassieker met orgelconcert

ZUTPHEN - Vrijdag 9 oktober presenteert Luxor in samenwerking met de Stichting Henrick Baderorgel in de Walburgiskerk een vertoning van de film La chute de la maison Usher (1928), live begeleid door de bekende organist Geerten Liefting. Aanvang 20.00 uur.

La chute de la maison Usher, een poëtische verfilming van Edgar Allan Poes The Fall of the House of Usher, vertelt het fantastische verhaal van kasteelheer Roderick Usher en zijn stervende vrouw Madelein. Het is de meesterproef van de in Warschau geboren Franse regisseur Jean Epstein (1897-1953). Epstein was een vertegenwoordiger van de Franse impressionistische cinema. Hij gaf de filmkunst een poëtische en filosofische dimensie en was met zijn technische vondsten en uitgekiende belichting van grote invloed op regisseurs na hem als Hitchcock, Pasolini en Godard. Epstein schreef het scenario van La chute de la maison Usher samen met Luis Buñuel, die tevens optrad als regieassistent. Een bijrol is er voor Abel Gance, de beroemde regisseur van Napoleon die hier te zien is als cafébezoeker.

Organist
Geerten Liefting (1983) studeerde orgel, kerkmuziek, improvisatie, compositie en koordirectie aan de conservatoria van Utrecht, Antwerpen en Rotterdam bij onder meer Reitze Smits, Wim Henderickx, Luc van Hove en Wiecher Mandemaker. Daarnaast studeerde hij improvisatie bij Hayo Boerema en Cor Ardesch en compositie bij Peter Jan Wagemans. Liefting is sinds augustus 2007 dirigent-organist van de Heilige Bonaventura te Woerden, assistent-organist van de Grote of St. Laurenskerk te Rotterdam en vesperorganist van de Domkerk te Utrecht.

Kaartjes aan de kassa van Luxor of via www.luxorzutphen.nl of www.baderorgel.nl.