Oost-Gelders Streektaaldictee met dialectband GoedVolk

Oost-Gelders Streektaaldictee met dialectband GoedVolk

ACHTERHOEK - Het Oost-Gelders Streektaaldictee, dat in maart moest wijken voor corona, is verplaatst naar donderdag 12 november. Bij wijze van experiment zal het dictee ’s middags plaatsvinden in plaats van ’s avonds. Vanaf 14.00 uur kunnen de liefhebbers van de Nedersaksische en Nederfrankische taal hun hart ophalen aan een dicteetekst met vele bijzondere dialectwoorden. Vorig jaar beten de deelnemers zich stuk op woorden als hussekonte, toetvinke, bouwpietjes, piäöntjes, knozzen, blinzeken en pannevöggele. Ook dit jaar staat het dictee vol met prachtige dialectwoorden uit de Liemers en de Achterhoek.

De voorlezers van het dictee zijn Henk van Aalten en Diana Abbink. Zij laten opnieuw de deelnemers in het bekende schoolse voorleesstaccato regel voor regel met punten en komma’s 250 woorden pennen. “Iedereen zucht, puft en schudt het hoofd en glundert van kop tot teen als het aantal fouten eindelijk onder de tien blijft”, weet Hans Beernink, bedenker en voorzitter van het comité streektaaldictee. “Ook dit jaar bevat de dicteetekst weer fraaie streektaalwoorden. Onze dictees leidden altijd tot een glimlach. Dat zal nu niet anders zijn.”

Twee categorieën
Het deelnemersveld is opgedeeld in twee categorieën, de olde winnaars en de dicteeschrievers. “Uit de laatste groep komt de winnaar tevoorschijn, die de eerste prijs wint en promoveert naar de groep olde winnaars. Alle deelnemers ontvangen na afloop een streekboek.” GoedVolk, de streektaalband die in 2017 in de Europese cultuurhoofdstad Leeuwarden furore maakte, brengt voorafgaande aan het dictee en na afloop luisterliedjes in het Achterhoeks en het Liemers.

WALD-spelling
Kijk op www.streektaaldictee.nl. voor meer informatie, oude dicteeteksten en een uitleg over de WALD-spelling volgens welke het dictee moet worden gemaakt. WALD staat voor Woordenboek van de Achterhoekse en Liemerse dialecten. De belangrijkste regel bij het maken van het dictee is, dat men goed moet luisteren naar de uitspraak van de voorlezers.

Het dictee vindt plaats bij hotel/café/restaurant De Gouden Karper, Dorpsstraat 9 te Hummelo. De inloop is vanaf 13.30 uur, aanvang dictee 14.00 uur. Deelname kost vijf euro, inclusief koffie of thee, vooraf te voldoen aan de kassa. In verband met de corona-maatregelen is aanmelding vooraf verplicht. Dat kan tot uiterlijk 11 november, bij het Erfgoedcentrum via: info@ecal.nu of 0314-787078. Aangeraden wordt vroegtijdig te reserveren, want vanwege de coronamaatregelen zijn beperkt stoelen beschikbaar.