Hans Nijland (links), Bram Gort en Antoinette Wilmot roemen ter plekke de locatie waar Reinbouw B.V. het duurzame nieuwbouwproject Het Hopveld realiseert. Foto: Eric Klop
Hans Nijland (links), Bram Gort en Antoinette Wilmot roemen ter plekke de locatie waar Reinbouw B.V. het duurzame nieuwbouwproject Het Hopveld realiseert. Foto: Eric Klop

Reinbouw realiseert duurzame nieuwbouw in Leesten-Oost

ZUTPHEN – Het streven is dat in april de eerste paal wordt geboord en dat de oplevering in het eerste kwartaal van 2022 plaatsvindt. De verkoop is in augustus jongstleden gestart van het nieuwbouwproject Het Hopveld aan de Berghegelaan in Leesten-Oost te Zutphen. Een veertiental riante, vrijstaande woningen waarin een rijke geschiedenis en een duurzame toekomst hand in hand gaan.

Door Eric Klop

“Op deze locatie werd vroeger hop verbouwd”, weet commercieel directeur Antoinette Wilmot van ‘ontwikkelend aannemer’ Reinbouw uit Dieren. “Een gezonde leefomgeving, energietransitie en circulariteit zijn een aantal van de zogenoemde Cleantech-thema’s die de gemeente Zutphen graag vertaald ziet in de realisatie van nieuwbouw op deze plek. Daar zijn wij met dit project op ingesprongen. Aan de hand van hop dat symbool staat voor ecologie, schone lucht vanwege Co2-opvang en sociale interactie tussen de toekomstige bewoners. Gezamenlijk een biertje drinken en misschien wel samen brouwen”, noemt ze als voorbeeld.

In Het Hopveld is duurzaam comfort troef. Naast zonnepanelen, vloerverwarming en een optimale isolatie en ventilatie zorgt een individuele bodemwaterpomp voor warmte in de winter en koeling in de zomer. Verder krijgen de energieneutrale woningen een duurzaamheidspaspoort. Hierin staan concrete en praktische acties waarmee de bewoners worden gestimuleerd om duurzame stappen te zetten, waaronder de keuze voor milieuvriendelijke dakbedekking of duurzame tuininrichting. Daarnaast legt Reinbouw in het paspoort alle gebruikte grondstoffen vast. Hieruit blijkt dat de woningen grotendeels recyclebaar zijn. Veel materialen komen ooit na afbraak in aanmerking voor hergebruik. “Een circulaire samenleving heeft bovendien oog voor de natuur”, geeft Antoinette Wilmot aan. “Zo heeft infiltratie van regenwater op eigen terrein plaats en komen er voorzieningen voor vogels en insecten. En ja, in de voortuin wordt een hop-pergola en -haag geplaatst…”

Het nieuwbouwproject aan de Berghegelaan kent drie woningtypes: Het Hophuis, Het Ketelhuis en Het Bottelhuis. Ze beschikken over woonruimtes van 150 tot bijna 200 vierkante meter. “Met daaromheen een ruime tuin”, zeggen Bram Gort van makelaardij ten Hag en zijn collega Hans Nijland namens Eggink Maalderink Garantiemakelaars. “De totale kavelgrootte varieert van 450 tot 580 vierkante meter. Op een fantastische plek! Goed bereikbaar, aan het water, op de grens met het prachtige buitengebied van ‘achtertuin’ De Achterhoek, dichtbij winkels en niet ver van de Zutphense binnenstad. Kopers kiezen voor een type dat vervolgens op een door hen gewenste kavel wordt gebouwd. Maar wel met bepaalde restricties. Uit de veertien huizen moet duidelijk naar voren komen dat er sprake is van drie verschillende ontwerpen. Dus niet drie dezelfde naast elkaar”, aldus de makelaars die de verkoop in alle collegialiteit gezamenlijk ter hand hebben genomen. “Dat gebeurt wel vaker. Samen beschikken we over een groot netwerk waarvan de ontwikkelaar gebruik kan maken.”

De woningen zijn ontworpen door Evert-Jan Lemson van BDC Architecten. Zijn plan houdt rekening met ‘persoonlijk wonen’. “De koper heeft keuzevrijheid”, licht Antoinette Wilmot toe. “Men kan zelf de indeling van de woning bepalen, opteren voor een uitbouw en kiezen voor dakpannen of riet als dakbedekking. Overigens krijgt woningtype Het Bottelhuis, dat met een badkamer en slaapkamer op de begane grond levensloopbestendig is, een dakbekleding met het steppenplantje sedum. Het fungeert als een soort buffer dat een positieve bijdrage aan waterberging en een gezond binnenklimaat levert.”

Nadat de verkoop van de veertien unieke en riant langs water en landerijen gelegen woningen, in prijs variërend van 450.000 euro tot 6 ton, twee maanden geleden van start ging, is inmiddels de helft verkocht. Antoinette Wilmot, Bram Gort en Hans Nijland verwijzen voor meer informatie over het duurzame nieuwbouwproject in Leesten-Oost naar de volgende websites: www.hethopveld.nl, www.tenhag.nl, www.egginkmaalderink.nl, www.reinbouw.nl.