Bijzondere lezing

Een half jaar lang lagen alle activiteiten van de ondernemersclub De Maatschappij helemaal stil. Geen lunchbijeenkomsten en geen bedrijfsbezoeken. Een vervelende tijd, maar twee weken geleden zijn we weer voorzichtig van start gegaan met het traditionele Prinsjesdagontbijt. Daarvoor nodigen we dan altijd inspirerende sprekers uit met nationale allure. Naar zo’n ontbijtsessie, die ’s morgens om half acht begint, komen meestal zo’n honderd ondernemers. Maar in dit 'Coronajaar' mogen in de zaal van de Broodfabriek maar maximaal 35 bezoekers. En toch werd het een indrukwekkende ochtend, met een zeer bijzonder verhaal.

De spreker was dit jaar Bernardo Eenkhoorn, de 28-jarige directeur van Breman Installatiegroep. Groot geworden in Genemuiden, maar inmiddels ook groot daarbuiten met 36 vestigingen in Nederland en Duitsland en 1800 medewerkers. Misschien kent u Breman wel van die ongelofelijke hoeveelheid negatieve verhalen in de krant.

De jonge directeur draait er niet omheen. Nauwelijks drie maanden in dienst werd hij geconfronteerd met list en bedrog. Bij verschillende vestigingen was het de afgelopen jaren gelukt om met valse facturen geld te verduisteren. Nu komt dat wel vaker voor, maar bij dit bedrijf is het extra schokkend. Directeur Bernardo vertelt over zijn vijf ooms die het bedrijf in 1972 leidden. Door slimme bedrijfsvoering lukte het ze toen al om meer dan een miljoen gulden winst te behalen. Maar van wie is dat geld eigenlijk? Is dat geld van de vijf eigenaren of is het geld net zo goed van die vele honderden medewerkers die zich dagelijks inzetten voor het succes van de onderneming?

Ik vond het een zeer interessante vraag. De eigenaren stoppen geld in het bedrijf, werken bijna altijd veel meer dan gemiddeld en lopen risico als het misgaat. Het lijkt mij dat zij dan ook de vruchten plukken als het goed gaat.

Maar een van de vijf broers komt met een eigen filosofie. Als dat geld naar de vijf eigenaren gaat, leidt dat op termijn alleen maar tot problemen. Het is veel rechtvaardiger als de eigenaren en alle medewerkers de winst eerlijk verdelen. En dat geldt ook voor de zeggenschap binnen het bedrijf. Een heel bijzondere visie, Breman haalde indertijd zelfs de kolommen van de internationale Financial Times.

En terwijl iedereen binnen het bedrijf ruimhartig van het financiële en barmhartige verdeelsysteem meeprofiteert, blijken er opeens vestigingsdirecteuren te zijn die op zeer sluwe wijze zich nog meer geld toe-eigenen dan is afgesproken.

De schok binnen het zeer sociale bedrijf is enorm en wat voelden de eigenaren zich ongelofelijk bedonderd. Breman kwam het bedrijfsverhaal gratis vertellen. Het was muisstil in de zaal. Na afloop vroeg ik mij af waarom we de afgelopen jaren soms duizenden euro’s hebben betaald aan beroepssprekers. Het verhaal van deze jonge ondernemer was pas echt indrukwekkend.