Charles Groenhuijsen is de hoofdgast op de eerste van drie 'We gaan weer iets leuks doen'-avonden in de Buitensociëteit in Zutphen.
Charles Groenhuijsen is de hoofdgast op de eerste van drie 'We gaan weer iets leuks doen'-avonden in de Buitensociëteit in Zutphen. PR

Komst Charles Groenhuijsen mét gitaar naar Zutphen afhankelijk van veiligheidsregio

Marlies Claasen hoopt dat serie verrassende theatershows in Buiten- sociëteit kan doorgaan

Door Rudi Hofman

ZUTPHEN - Nederland kent Charles Groenhuijsen als Amerika-kenner, journalist, auteur en presentator, maar op vrijdag 16 oktober laat hij in Zutphen óók zijn muzikale kant zien. Groenhuijsen doet dit tijdens de eerste van drie 'We gaan weer iets leuks doen'-avonden in de Buitensociëteit in Zutphen; een initiatief van Marlies Claasen, haar echtgenoot en muzikant Tom Klein en de Hanzehof. Trompettist Eric Vloeimans staat op 20 november centraal en op 18 december is de hoofdrol weggelegd voor celliste Quirine Viersen. De maandag aangekondigde coronamaatregelen hangen als een dreigende donderwolk boven de voorstellingen. Volgens Claasen beslist de veiligheidsregio over het wel of niet doorgaan ervan.

''Helemaal niets is zeker in deze tijd. Al weet ik wel dat het nu veiliger is naar een theater te gaan dan naar een supermarkt. De Buitensociëteit is heel goed coronaproof in te richten'', zegt de al 23 jaar in Zutphen wonende Claasen.

Het beloven verrassende en gevarieerde theateravonden te worden waarvan de zangeres/presentatrice de exacte invulling nog niet kent. ''In 2016 hebben we vier keer iets soortgelijks gedaan bij bakkerij Driekant. We zijn gestopt, omdat het te vol was en gingen zeg maar aan ons eigen succes ten onder. Nu pakken we dit idee uit de kast en nemen we het mee naar een theater in plaats van een bakkerij.''

Een conversatie na de voorstelling So Long, Cohen anderhalf jaar geleden in Amsterdam betekende voor Claasen het eerste contact met Charles Groenhuijsen. ''In het voorjaar van 2019 is hij bij ons thuis geweest en hebben we het over een theatervoorstelling gehad met daarin ruimte voor de liefde voor Amerika en Amerikaanse muziek en de route die het land neemt. Charles kan gitaarspelen en zingen en hij wilde dit graag eens met anderen samen doen op het toneel. Deze kans krijgt hij in de Buitensociëteit. Afgelopen augustus hebben we uitgebreid gerepeteerd.''

Donald Trump
Groenhuijsen voorspelt in een promofilmpje dat Donald Trump de komende verkiezingen verliest. Claasen hoopt van harte dat hij gelijk heeft. Na afloop van de voorstelling op 16 oktober is een leuk extraatje gepland. Het publiek kan tijdens een live 'Q & A' (vraag-en-antwoordsessie, red.) alle denkbare vragen op hem afvuren.

Marlies Claasen verwacht veel animo voor de theatershow met Groenhuijsen. Zij hoopt dat ook de tickets voor de avonden met Eric Vloeimans en Quirine Viersen als warme broodjes over de toonbank vliegen. Dit zou mooi zijn voor hen, maar zeker ook voor de Hanzehof: ''Het theater heeft het ontstellend moeilijk in deze tijd.''

Over Vloeimans zegt Claasen: ''Ik ken Eric uit mijn conservatoriumtijd in Utrecht. Toen was hij al een bijzonder en kleurrijke figuur. Hij maakt filmmuziek, muziek voor documentaires en veel projecten. Hij zegt: 'ik ben trompettist en geen jazztrompettist. Ik speel alles wat ik mooi vind'. Eric is net in Doesburg komen wonen.'' Op vrijdag 20 november komen naast muziek onder meer ook gedichten en verhalen aan bod.

Kerstverhaal
Quirine Viersen is op vrijdag 18 december het middelpunt van een heuse kerstspecial in de Buitensociëteit. Inclusief warme chocolademelk met slagroom. Viersen is volgens Claasen 'een celliste van wereldformaat'. Iemand die klassiek geschoold is en gewend is alleen bladmuziek te spelen. Voor haar optreden in Zutphen heeft Viersen de wens geuit lekker te kunnen improviseren. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat zij haar cello inzet voor een stoere baspartij. Wie een kaartje voor deze show koopt, zou zelfs wel eens getuige kunnen zijn van een kerstverhaal verteld door Viersen.

Tickets voor de 'We gaan weer iets leuks doen'-avonden kosten 17,50 euro per persoon per voorstelling.


www.hanzehof.nl

Marlies Claasen en haar man Tom Klein produceren de drie bijzondere avonden samen met de Hanzehof.