Blokfluitensemble Arabesk. Foto: Gertjan Van de Meent
Blokfluitensemble Arabesk. Foto: Gertjan Van de Meent

Ensemble Arabesk in Kulturhus Laren

LAREN - Het Achterhoeks blokfluitensemble Arabesk geeft op zondagmiddag 4 oktober een tweetal concerten in het Kulturhus te Laren, getiteld: 'de la Guerra a la Missa'.

De gedachte achter dit eerste concert van Arabesk is het thema pandemie. Componisten uit dit programma hebben zelf in een tijd geleefd waarin hoge sterfte door ziekte en oorlogsgeweld regelmatig voorkwamen. Arabesk koos als raamwerk voor dit concert de misa de la Batalla escoutez van Francisco Guerrero (4 oktober 1528 - 8 november 1599). Op zijn naamdag speelt Arabesk een bijna volledige mis, onderbroken door Spaanse (dans-)muziek. De mis van Guerrero is duidelijk geïnspireerd op Janequin's la Batalla de Marignan. Dit stuk geeft sprekend de geluiden van een veldslag weer zoals die van paardenhoeven en van wapengekletter. In een eredienst werden de diverse vaste onderdelen van een mis nooit direct achter elkaar uitgevoerd. Arabesk volgt deze praktijk en onderbreekt de mis van Guerrero na het Kyrie, Gloria en Benedictus met veel Spaans spetterwerk.

Blokfluitensemble Arabesk staat onder leiding van Norbert Kunst. Aanvang: 15.00 en 16.30 uur. Voor entree en aanmelden, zie : www.ensemblearabesk.nl