Beeld uit de film Zeemansvrouwen. Foto: PR
Beeld uit de film Zeemansvrouwen. Foto: PR

Nederland in speelfilms van 1930 tot nu in Luxor

ZUTPHEN - Vanaf 7 oktober presenteert Luxor op woensdag een bijzonder en exclusief programma onder de titel ‘De tijd op de huid: Nederland in speelfilms 1930-2020’. Hierin zijn 25 speelfilms te zien die een verhaal vertellen dat zich afspeelt in de actualiteit van toen. Bij elkaar geven ze een beeld van de ontwikkeling van de Nederlandse samenleving in de afgelopen 90 jaar.

Het programma is tot stand gekomen in samenwerking met Eye Filmmuseum. De 25 geselecteerde films tonen het leven in de crisisjaren, de oorlogsjaren en de nasleep daarvan in de wederopbouw van de jaren vijftig, nozems en Provo, het slechten van seksuele taboes, de rebellie van jongeren in de provincie, het feminisme, de komst van Oost-Europeanen na de uitbreiding van de EU, progressieve verworvenheden als homohuwelijk, euthanasie en softdrugs, de multiculturele samenleving en de maatschappelijke spanningen die daarmee samenhangen.

De reeks opent woensdag 7 oktober met het Amsterdamse melodrama Zeemansvrouwen en sluit af met de moslim-radicaliseringsfilm Layla M. Elke film draait twee keer: om 17.00 uur en om 20.00 uur.

Programmaboekjes en passe-partouts zijn verkrijgbaar bij de kassa. Losse kaarten ook via de website.


www.luxorzutphen.nl