Voorzijde van het huis. Foto: PR
Voorzijde van het huis. Foto: PR

Zutphens huis in race voor titel
Duurzaamste Huis van Nederland

ZUTPHEN - Een woning aan de Laan van Neder Helbergen in Zutphen strijdt mee om de titel Duurzaamste Huis van Nederland. Bij de verkiezing hoort ook een publieksprijs, waarvoor tot 6 oktober gestemd kan worden. De verkiezing is een initiatief van de Nationale Duurzame Huizen Route.

Het huis aan de Laan van Neder Helbergen heeft een goed geïsoleerde houten binnenschil met daaromheen een stevige, beschermende buitenschil van baksteen en betonnen dakoverstekken. Onderdeel van de buitenschil is een tuinkamer aan de zuidzijde. De tuinkamer reguleert in de zomer en winter de toevoer van zonnewarmte naar de binnenschil. Door alle genomen maatregelen heeft het levensloopbestendige huis zeer hoge isolatiewaardes en een hoge luchtdichtheid. Voor verwarming en koeling wordt gebruik gemaakt van een (bodem)warmtepomp en zonneboiler. Het huis is voorzien van vloerverwarming. Het water van de zonneboiler wordt ingezet voor de vaatwasser en wasmachine. Het regenwater wordt opgevangen en onder meer gebruikt om de wc door te spoelen.

Stemmen voor publieksprijs
Een jury bepaalt welk huis met de titel Duurzaamste Huis van Nederland gaat strijken. Er zijn juryprijzen in zes categorieën, gebaseerd op onder meer het bouwjaar en de woonoppervlakte van het huis. Voor de publieksprijzen kan worden gestemd. Inwoners van de provincie kunnen tot 6 oktober stemmen op hun favoriete Gelderse duurzame huis via www.duurzamehuizenroute.nl/stemmen. Mocht een huis tot de provinciale winnaars behoren, dan kan het in een tweede stemronde (van 10 tot 17 november) opgaan voor de landelijke publieksprijs.

Meedoen of komen kijken
Op zaterdag 31 oktober en zaterdag 7 november zijn de open dagen van de Nationale Duurzame Huizen Route. Al meer dan tien woningeigenaren in de gemeente Zutphen stellen hun huis die dagen open en hebben op het platform van de Nationale Duurzame Huizen Route aangegeven welke energiemaatregelen zij voor hun huis hebben genomen en hoe zij die hebben ervaren. Ook meedoen? Meld je huis dan aan via de website. Vanwege het coronavirus wordt op beide open dagen gewerkt met tijdsloten: vier per dag. Per dag en per tijdslot kun je aangeven of je als huiseigenaar wilt meedoen. Per tijdslot kunnen maximaal zes bezoekers je huis bezoeken. Voor het bezoeken van huizen kan men zich vanaf 1 oktober aanmelden via de website.


duurzamehuizenroute.nl

Tuinkamer van het huis. Foto: PR