Avondje energie in en over Leesten

LEESTEN - Leesten bereidt zich voor op de aardgasloze toekomst. Op dinsdag 6 oktober is er voor alle Leestenaren een bijeenkomst over all electric. Leesten is Zutphens best geïsoleerde wijk, vandaar dat elektrische oplossingen mogelijk een goed alternatief voor aardgas zijn. We kennen de warmtepomp, maar er is meer. Drie sprekers vertellen over het wat, hoe en waarom: wethouder Harry Matser, energieadviseur Michel Coenen en bewoner Maarten Spaargaren.

Het Avondje energie wordt gehouden in de kantine van FC Zutphen aan Meijerinkpad 1, van 19.30 tot 21.00 uur. De zaal is open om 19.00 uur. Vanwege de 1,5 meterrichtlijn is er plaats voor 75 bewoners. Vooraf aanmelden is verplicht via contact@zutphenenergie.nl.

Bewoners kunnen de sprekers ook online volgen. De bijeenkomst zal namelijk worden 'gestreamd'. Zo kan men van huis uit actief deelnemen en vragen stellen.

Ook hier graag vooraf aanmelden via contact@zutphenenergie.nl. Online-deelnemers krijgen tijdig het webadres toegestuurd, waarop het Avondje energie bereikbaar is.

De organisatie is in handen van ZE in samenwerking met de gemeente.


Honingmarkt in Zutphen

ZUTPHEN - Gelukkig kunnen de honingmarkten dit jaar doorgaan. In augustus was deze voor het eerst op de ‘s Gravenhof. En daar zal ook zaterdag 3 oktober van 9.00 tot 16.00 uur de tweede honingmarkt plaatsvinden.

Op de honingmarkt zullen de imkers van de NBV afdeling Zutphen weer met enthousiasme over bijen en hun hobby vertellen. Natuurlijk zijn honing en andere bij-producten op de honingmarkt te vinden zijn. Helaas kan er dit jaar niet geproefd worden.

Ook zal de Zutphense afdeling van de Nederlandse Bijenteelt Vereniging bezoekers informeren over de basiscursus bijenhouden die deze winter weer gestart wordt: een cursus voor beginnende imker of belangstellende die misschien wel wil gaan bijen houden.

Bijen hebben het moeilijk vanwege bijenziekten en gebrek aan biodiversiteit. Veel landbouwgewassen en bloemen afhankelijk zijn van bestuiving door onder andere honingbijen. Daarom is het belangrijk dat er ook nieuwe en goed opgeleide imkers zijn en zo samen voor gezonde bijen te zorgen.

Voor meer informatie kan men een mailtje sturen naar de secretaris nbv.zutphen@gmail.com of een kijkje nemen op de website.


zutphen.bijenhouders.nl


Paddenstoelen speuren op de Gorsselse Heide

GORSSEL - Op zondag 4 oktober leer je alles over paddenstoelen op de Gorsselse Heide. Er is een afwisselende route (circa 3 km) door bos en langs heide uitgezet. Onderweg vertellen paddenstoelenkenners over de mysterieuze wereld van de paddenstoel. De wandeling is het leukst voor gezinnen met kinderen in de basisschoolleeftijd.

Starten kan tussen 11.00 en 13.00 uur op de hoek van de Elzerdijk en de Gerrit Slagmanstraat. Men kan dan in eigen tempo lopen en de met pijlen uitgezette route over de hei volgen. Deelnemers leren over vriendjes, vijanden en vuilnismannen. Maar ook hoe elfenbankjes te herkennen en waarom een heksenkring een heksenkring heet.

Trek kleren aan die tegen een stootje kunnen en neem zo mogelijk een spiegeltje mee. Duur van de tocht is circa 2 uur. Honden zijn niet toegestaan.

Inlichtingen bij Klaske ten Grotenhuis via 0575-471995. Vooraf aanmelden verplicht per e-mail op: raats36@gmail.com (vol is vol).


markegorsselseheide.nl