Bekende theoloog spreekt over vrijheid en verantwoordelijkheid

WARNSVELD - De bekende theoloog Frits de Lange komt 6 oktober naar Warnsveld en spreekt in het kader van de serie lezingen die de werkgroep Bezinning, Gesprek en Ontmoeting van de Protestantse Gemeente Warnsveld-Leesten organiseert over het thema Vrijheid en verantwoordelijkheid. Hij zal het gaan hebben over Dietrich Bonhoeffer (1945 – 2020). Aanvang 20.00 uur.

Op 5 april 1943 werd Dietrich Bonhoeffer gearresteerd terwijl hij bezig was met het schrijven van zijn ethiek. Hij schreef het boek om het geweten te scherpen van de mensen die met hem in het verzet tegen Hitler zaten. Ook om een visie te ontwerpen voor een nieuw Duitsland, als de oorlog afgelopen zou zijn. Het onvoltooide manuscript van de Ethik werd na zijn dood uitgebracht door zijn vriend Eberhard Bethge. Het is een indringend en inspirerend getuigenis van een mens die goed en kwaad van elkaar wist te onderscheiden toen het eropaan kwam.

In deze lezing staat Bonhoeffer’s ethiek centraal. Verantwoordelijkheid blijkt voor hem een kernbegrip te zijn. Wat verstond Bonhoeffer er precies onder? Wij leven 75 jaar later in een andere tijd en met andere vragen. Klimaatcrisis, vluchtelingen, uitbuiting wereldwijd. Maar Bonhoeffer ’s Ethiek is actueel als nooit tevoren. Waar ligt onze verantwoordelijkheid en waar liggen de grenzen ervan?

Opgave verplicht
Opgave (verplicht) kan door een mail te sturen naar Sam Terpstra: terpdiep@xs4all.nl onder vermelding van uw naam, telefoonnummer en het aantal personen. Men ontvangt dan een bevestiging. De avond vindt plaats in de Eekschuur in Warnsveld of in de Martinuskerk, met inachtneming van de corona-maatregelen.