Klaas Stok. Foto: PR
Klaas Stok. Foto: PR

Sweelinckconcert met Klaas Stok en het Nieuw Vocaal Sweelinck Ensemble

ZUTPHEN - Op vrijdag 25 september klinkt de muziek van J.P. Sweelinck tijdens een feestelijk concert met Klaas Stok en het Nieuw Vocaal Sweelinck Ensemble. Vooruitlopend op de viering in 2021 rond de 400 jaar geleden overleden componist, wordt ook de nieuwe Sweelinck cd ‘Organ Works’ van Klaas Stok gepresenteerd. Op het programma staan zowel vocale werken van Sweelinck als orgelwerken. De aanvang van het concert is 20:00 uur.

Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621) werd in Deventer geboren. Al op 15-jarige leeftijd was hij al vaste organist aan de Oude Kerk in Amsterdam. Sweelinck bouwde een grote reputatie op als organist, muziekpedagoog, klavecinist, componist en orgelbouwexpert. Van hem zijn meer dan zeventig composities voor orgel en klavecimbel overgeleverd en ruim 250 vocale ensemblewerken. Hij componeerde in de traditionele polyfone stijl en legde mede de grondslag voor de klassieke fuga. Zijn koraalvariaties zijn de voorlopers van de orgelkoralen van J.S. Bach.

Klaas Stok is stadsorganist van Zutphen, waar hij het beroemde Baderorgel bespeelt. Hij is artistiek verantwoordelijk voor de concertserie van de Stichting Henrick Bader Orgel. Naast zijn vaste dienstverband bij gevestigde professionele koren zoals het Nederlands Kamerkoor, het Groot Omroepkoor en tegenwoordig het NDR-koor Hamburg, heeft Klaas Stok als dirigent in Nederland en daarbuiten tal van andere koren en ensembles onder zijn leiding gehad, zowel amateurkoren als (semi)-professionele koren. Sinds juli 2018 heeft Klaas Stok onder de naam 'Nieuw Vocaal Ensemble' een nieuw initiatief ontwikkeld. Hij gaf sindsdien enkele concerten met dit koor, waaronder de Matthäus Passion van Bach, de Sieben Worte van Haydn, en een programma met muziek voor koor en orgel van o.a. Britten en Kodaly. Speciaal voor de presentatie van de nieuwe Sweelinck-cd is een vocaal ensemble samengesteld van vijf solisten. Zij zingen regelmatig in professionele koren zoals het Groot Omroepkoor, Cappella Amsterdam, het NDR-koor, en Chorwerk Ruhr.

Reserveren van kaarten kan via de website.


www.baderorgel.nl