De kinderoppas

De dametjes Bombeld zijn niet te beroerd om de handen uit de mouwen te steken. Zo hebben ze - natuurlijk flink gestimuleerd door de ouders - allerlei baantjes gehad. Dat begon indertijd met onbezoldigd werken in de boekhandel en daarna bezoldigd in de functies van folders bezorgen, Blokkermedewerkster, weekendhulp in een particulier verpleeghuis en tenslotte in de bediening in de horeca. En tussen die baantjes door waren - en zijn - het ook uitstekende oppassers.

Dat oppassen is misschien wel het makkelijkste baantje dat er bestaat. Vooral als de kinderen al naar bed zijn als de oppas komt. Het takenpakket omhelst dan het een beetje op de bank hangen, spelen met de smartphone, chips eten en frisdrank drinken. En als de kinderen bij aanvang nog op zijn wordt er natuurlijk altijd een klein feestje gebouwd bij het naar bed gaan. De jongste dochter draait haar hand zelfs niet om voor een heus kussengevecht, maar of dat wijs is vlak voor het slapengaan…

Maar de tijden veranderen en vaak als eerste in de grote stad. Bij de oudste dochter in Amsterdam is het hangen op de bank lang niet meer vanzelfsprekend. De oppascentrales zijn daar aan de lopende band op zoek naar superstudenten. Vereiste één: leuk met de kinderen kunnen omgaan. Maar dat is tegenwoordig niet meer het enige, de oppas moet goed kunnen koken, de hand niet omdraaien als er een was gedaan moet worden en als het even kan ook de afwasmachine uitpakken. Tenslotte moeten de kinderen naar hockey worden gebracht en worden opgehaald bij de dwarsfluitdocent. Als moeders dan de bakfiets in gebruik heeft, moet het allemaal met de tram. Bankhangen is er in de hoofdstad niet meer bij.
Nu weet ik niet of het in Zutphen al zo ver is, maar in Amsterdam wordt de oppas die gevonden wordt via de oppas-app niet altijd vertrouwd. Maar ja, ouders willen zich dat etentje of avondje theater niet altijd ontzeggen. En daarom is het niet ongebruikelijk om de oppas via de babyfoon met camera, ook op afstand in de gaten te houden. Soms in het geniep en soms met een mededeling vooraf. Erg gezellig wordt zo’n avondje oppassen dan vaak niet. Bij verschillende apps moeten de ouders daarom eerst aangeven welke eisen ze stellen en welke klussen er gedaan moeten worden. En bij te veel eisen is er gewoonweg geen oppas te vinden en gaat het avondje ontspanning niet door.

Dan de laatste vraag: Wat schuift dat avondje oppassen nu eigenlijk. Wat kan de supernanny verdienen? Ik schrok toen ik het hoorde. Heel veel eisen stellen en dan bedragen betalen vanaf 3,20 per uur. Amsterdamse fratsen. Gelukkig heeft de jongste dochter het hier in Zutphen en Warnsveld een stuk beter voor elkaar.

Reageren? contact@bombeld.nl