Wolven probleem

Op ons vakantieadres lees ik de regionale krant. Dit jaar de ‘Dolomiten’, het dagblad voor de Südtiroler. Ik vind het altijd wel interessant wat de bewoners van onze vakantieregio zoal bezighoudt. Waar schrijft de dikke regionale krant, die slechts 1,50 euro kost, zoal over? Ik kan het kort samenvatten: heil en verdoemenis.

Op de voorpagina een grote foto van een ingedeukte auto die van de berg is gestort. Twee vakantiegangers uit Duitsland, op weg naar hun vakantiewoning, raakten bij Layen van de weg met als gevolg een zwaargewonde en een dode. In Einsatz stort een bergbeklimster naar beneden en in het Sarntal overlijdt een bergfietser als zij met een elektrische fiets ten val komt en met haar hoofd op een steen belandt. Tenslotte bij Meran, bij ons om de hoek, komt een boer om het leven als zijn tractor op een bergweide kantelt. De man op leeftijd, die gewoon met voor- en achternaam wordt genoemd, komt onder het voertuig terecht en overlijdt.

Maar de meeste redactionele ruimte wordt uitgetrokken voor het regionale wolven probleem. In de Dolomieten, het onherbergzame grensgebied van Oostenrijk en Italië duiken steeds meer wolven op. En daar zijn bewoners, bestuurders en eigenaren van dieren helemaal niet blij mee. Toen de eerste wolf in 2015 in dit gebied verscheen werden er 20 schapen en geiten gedood. Drie jaar later was dit aantal verviervoudigd. Inmiddels ligt het aantal gedode schapen, geiten en ook runderen opnieuw een flink stuk hoger.

Opvallend is dat in de regionale krant weinig steun te vinden is voor het roofdier. Bewoners, boeren en politici zijn het eens. De wolf bedreigt het landschap. Boeren verzorgen de almweides met zorg, uit de berggebieden komen hoogwaardige levensmiddelen en toeristen genieten van de prachtige natuur en goed onderhouden bergpaden. Als het door de wolf onmogelijk wordt om vee te laten grazen op de almweides, trekken boeren zich terug. De almweides zullen worden overwoekerd en de toeristen blijven weg. De wolf wordt hier breed gezien als een agressief roofdier waar geen plaats meer voor is. De regionale krant staat er vol mee en in tal van restaurants en almhutten liggen folders met ‘NEIN zum wolf’. Eenzelfde boodschap zagen we precies een jaar geleden ook al in het Duitse Zwarte Woud.

Een regionale politicus vat de oplossing in de krant kort en bondig samen. “In de stad willen we geen ratten, deze worden zonder emotie bestreden. En de boeren in onze Alpen wensen geen wolven, wij kiezen voor de 75.000 andere dieren in de bergen.”

De boodschap in de Dolomieten is duidelijk, de wolf is hier niet welkom. Het enorme berggebied is overigens vijf keer zo groot als de Veluwe, maar voor de wolf is zo te lezen geen plaats.