Nieuwe dirigent van Cappella Bronckhorst: Rob Kaptein. Foto: André Roodhuizen
Nieuwe dirigent van Cappella Bronckhorst: Rob Kaptein. Foto: André Roodhuizen

Cappella Bronckhorst, koor in coronatijd

BRONCKHORST/ZUTPHEN - Door het coronavirus zijn de activiteiten van veel koren tot stilstand gekomen. Dat geldt niet voor Cappella Bronckhorst. Met veel inventiviteit is het dit koor gelukt om samen met de nieuwe dirigent Rob Kaptein, de activiteiten voort te zetten. Alle fysieke kooractiviteiten werden door de coronapandemie in eerste instantie van overheidswege verboden. Met de nodige inventiviteit hebben Kaptein en het koor echter kans gezien te blijven zingen en betrokken te blijven bij elkaar.

Cappella Bronckhorst genoot nog na van de geslaagde uitvoering van de ‘Meezingrossini’, de ‘Petite Messe Solennelle’ van Rossini in de Hanzehof op 8 februari. 300 zangers uit het hele land deden mee, en zowel de repetities als de uitvoering waren gezellig én geslaagd. Daarmee kwam een eind aan het jubileumjaar, vanwege het honderdjarig bestaan. Eind februari nam het koor afscheid van de dirigent Hans de Wilde die het koor 17 jaar lang leidde. Een nieuwe dirigent trad aan, Rob Kaptein. En toen brak de COVID-19 pandemie uit.

Noodstop
Al kort na de noodstop wist het koor te herstarten. Eerst met online repetities, ‘Zoomen’, en ‘Corona Cinema’: filmpjes waarin Kaptein stukken uit het actuele programma toelichtte.
Omdat de meeste koorleden toch het fysieke zingen te veel misten, werd vervolgens gezocht naar een betere oplossing. Eind april werd het koor opgedeeld, zodat in kleinere groepen, met voldoende afstand, toch weer echt samen kon worden gezongen. Vanwege het reduceren van het besmettingsgevaar werd natuurlijk buiten gezongen, in de tuin van twee koorleden. Daarnaast ontstond het idee om in nog kleiner, dus veiliger verband, actief te blijven door het formeren van kwartetjes. Die kwartetjes bleken een schot in de roos. Eind juni organiseerde het koor een afsluitingsavond in Vierakker met verrassende mini-uitvoeringen door die kwartetten.

Nieuwe dirigent
Met Rob Kaptein heeft Cappella Bronckhorst een waardige opvolger voor Hans de Wilde gevonden. Rob Kaptein studeerde in 2014 af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, studeerde Koordirectie bij Jos van Veldhoven en Jos Vermunt, en volgde Orkestdirectie bij Kenneth Montgomery, Lucas Vis en Alex Schillings. Ondernemend en veelzijdig als hij is dirigeerde hij verschillende koren, orkesten en ensembles. Met Delfts kamerkoor Delft Blue trad hij op in het voorprogramma van het Nederlands Kamerkoor. Ook het Nederlands Studentenorkest, het Zuid-Hollands Symfonie Orkest en Arnhem Sinfonietta hebben kennis mogen maken met zijn talent en tomeloze energie. Naast Cappella Bronckhorst dirigeert Kaptein de Apeldoornse Jeugdorkesten en het Groninger Studentenorkest Mira. Als docent klarinet is hij verbonden aan het Muzecollectief in Zutphen.

Concert
Het geplande concert is iets uitgesteld: van 17 oktober naar 14 november 2020.
Met Cappella Bronckhorst brengt Kaptein op 14 november pareltjes van Felix Mendelssohn en Johannes Brahms en hun gemeenschappelijke vriendin Clara Schumann ten gehore.

Door de huidige RIVM-regels kan het concert in de Vordense Dorpskerk geen ‘volle zalen’ trekken. Er wordt daarom twee maal een iets korter concert gegeven, zodat ondanks de beperkte toegang, toch meer mensen zullen kunnen genieten van het volgens Kaptein passievolle prachtconcert.


cappellabronckhorst.nl