Leerlingen en instructeurs van De Zwemacademie voelen zich in het Lunette-bad als een vis in het water. Rechts houden vader en zoon Gerrits de voeten nog even droog. Foto: Eric Klop
Leerlingen en instructeurs van De Zwemacademie voelen zich in het Lunette-bad als een vis in het water. Rechts houden vader en zoon Gerrits de voeten nog even droog. Foto: Eric Klop

‘Binnen een jaar het A-diploma is onze opdracht’

De Zwem- academie zet reeds bewezen succesformule uit in Zutphen

Door Eric Klop

ZUTPHEN – Kinderen hoeven niet te kleumen. Het water kent er steevast een temperatuur van 34 graden Celsius. Zwemles in het bad van Sutfene’s woonzorglocatie De Lunette biedt de jongens en meisjes vanaf 4 jaar nog veel meer voordelen. Dankzij de expertise en ervaring van De Zwemacademie, die na Wilp en Lochem sinds juli jongstleden ook zwempedagogisch actief is in Zutphen.

Dat kwam voor Sutfene qua exploitatie van het bad goed uit. Een nieuwe huurder die kinderen vanaf 4 jaar op weg helpt naar de zwemdiploma’s. Ron Gerrits en zijn zoon Roger, eigenaren van De Zwemacademie, zijn al evenzeer in hun sas. Strevend naar een gestage en verstandige groei van de academie en passend in het streven om vooralsnog binnen de regio zwemles aan jonge kinderen te verzorgen, kwam Zutphen op hun pad. Ook hier zijn zij trouw aan de manier van zwemonderricht die eerder al in Wilp en Lochem een succesformule bleek.

Ron Gerrits (59) noemt een aantal aspecten waarmee De Zwemacademie zich onderscheidt. “Wij garanderen dat ieder kind binnen een jaar het door de Nationale Raad Zwemveiligheid erkende A-diploma behaalt. Dat zien we als onze opdracht. En altijd voor een all-in prijs. Is er extra aandacht nodig? Dan bieden we die kosteloos aan. Dit alles geldt overigens ook voor jongens en meisjes die voor meerdere diploma’s op willen gaan. Om onze garantie waar te kunnen maken werken we met overzichtelijk groepjes van maximaal acht kinderen. Een uur of, voor wie nóg sneller wil leren zwemmen, negentig minuten per week, op een vast dagdeel en altijd met dezelfde instructeurs. Verder zijn de ouders welkom om langs het bad de lessen bij te wonen. Dit geeft de jonge leerlingen hoe dan ook een extra gevoel van veiligheid. Samen met een vast aanspreekpunt binnen ons team is hiermee bovendien een stuk transparantie naar de ouders toe geborgd.”

Water
Vader en zoon geven net als de andere instructeurs, die ook hun sporen in de wedstrijdsport hebben verdiend, les vanuit hoopjes ervaring en gedegen kennis. “We weten hoe het water werkt”, zegt Roger Gerrits (31). “Van daaruit brengen wij de kinderen de zwemslag bij en kunnen we waar nodig corrigeren. Het insteken van de handen bijvoorbeeld. Of hoe je het water wegduwt. En dat ook de benen nodig zijn om je soepel voort te bewegen en het hoofd veilig boven water te houden.”

Roger weet waarover hij praat. In zijn tienerjaren was hij meerdere malen Nederlands Kampioen. “Op de 100 en 200 meter schoolslag.” Hij kreeg het zwemmen dan ook met de paplepel ingegoten. Zo weet vader Ron haast niet beter dan dat hij altijd zwemles en zwemtrainingen gaf. “Aanvankelijk als vrijetijdsbesteding. Voor mijn werk was ik directeur van het pensioenfonds bij Schuitema, van supermarktketen C1000. Toen de firma in 2013 werd overgenomen door Jumbo besloot ik voor mijzelf te beginnen. Met de oprichting van een eigen zwemschool, waar ik ook mijn zoon voor wist te porren.” Roger glundert: ”Ik had net in Tilburg mijn studie Bedrijfskundige Informatica afgerond en had ook al een baan, toen mij vader me polste om mede-eigenaar van De Zwemacademie te worden. Ik hapte toe en heb er tot op de dag van vandaag geen centje spijt van. We maakten van onze hobby en passie ons beroep.”

Na Wilp en Lochem geeft het deskundige team van De Zwemacademie nu ook iedere maandag tot en met donderdag tussen 16.00 en 19.00 uur en op zaterdagmiddag in het bad van De Lunette zwemles aan Zutphense kinderen. Op dit moment zijn dat er zo’n 160. “Maar er is ruimte voor meer”, benadrukken Ron en Roger Gerrits. “Een kind dat door de ouders nu wordt aangemeld, kan meteen beginnen. Zodat zoon of dochter over uiterlijk een jaar het zwemdiploma op zak heeft. Want nogmaals, dat zien wij als onze missie!”

Check voor meer informatie: dezwemacademie.nl.