De Zutphense jongerenraadsleden en hun begeleider presenteren zich. V.l.n.r. Jasmijn Hofman, Mark Purperhart, Luca Leer, Kaya Bobbink en Luz Kosse. Beoogd voorzitter Sebastiaan Klinker ontbreekt. Foto: Eric Klop
De Zutphense jongerenraadsleden en hun begeleider presenteren zich. V.l.n.r. Jasmijn Hofman, Mark Purperhart, Luca Leer, Kaya Bobbink en Luz Kosse. Beoogd voorzitter Sebastiaan Klinker ontbreekt. Foto: Eric Klop

'Wat vinden jullie en wat mis je als jongere?'

Zutphense jongerenraad is klaar voor de start

Door Eric Klop

ZUTPHEN – De afspraak is bij de cafetaria op de Overwelving. Maar tot de ‘patatgeneratie’ behoort het jeugdige gezelschap geenszins. Ze nemen een stuk verantwoordelijkheid, want gaan zich als lid van de Zutphense jongerenraad inzetten voor hun leeftijdsgenoten. De oproep die de plaatselijke jongerenambassadeur Mark Purperhart medio juli in deze krant deed, bleek niet aan dovemansoren besteed.

Kaya Bobbink (21), Jasmijn Hofman (18), Luz Kosse (17) en Luca Leer (17) treffen elkaar voor het eerst in levende lijve. Het vijfde lid van de nieuwe jongerenraad, de bijna 18-jarige Sebastiaan Klinker, is helaas verhinderd. Na een introductiebijeenkomst die vrijdag 11 september in aanwezigheid van enkele raads- en forumleden plaatsheeft, gaan ze beëdigd en wel in oktober écht aan de slag. De vijf jongerenvertegenwoordigers hebben er net als hun begeleider Mark Purperhart zin in.

“Een mooi initiatief”, stelt Kaya. “Jongeren moeten meer inspraak krijgen in het reilen en zeilen van Zutphen. Wij zijn immers van de generatie die in de toekomst de samenleving draaiende moet houden. Op deze manier hopen we daar nu al een steentje bij te kunnen dragen. En het is nog leerzaam ook!” Dat vindt Jasmijn ook. “Mijn moeder attendeerde mij op de oproep. ‘Dat is echt iets voor jou’, doelde ze op mijn talent om te organiseren en mee te helpen. Ik ben echter niet zo van de grotere gezelschappen. In de jongerenraad hoop ik wat losser in mijn presentatie te worden. Maar bovenal gaat het erom dat jongeren meer gehoord worden. Volwassenen maken de dienst uit. Maar wij hebben eveneens een mening.”
Luz vindt dat jongeren worden onderschat. En ze houdt van debatteren. Deed het afgelopen jaar mee aan het Nationaal Jeugddebat en ging uiteindelijk coronaproof in conclaaf met minister Hugo de Jonge. Luz stak daar veel van op en wil dit nu verder in praktijk brengen. “Zodat jongeren met argumenten en discussie een stem krijgen. Het lijkt erop dat wij niet goed genoeg zouden zijn om mee te beslissen. Maar heus, er zijn zóveel jonge mensen die prima ideeën hebben. Dan is de jongerenraad een prima tool.”

Opstapje
De leden zijn van diverse pluimage. Kaya is net klaar met haar horeca- en managementsopleiding en hoopt ooit een eigen restaurant te kunnen openen. “En dan wellicht via de gemeenteraad op te komen voor de belangen van collega-ondernemers.” Wie weet is de jongerenraad een opstapje. Daarin wil ze zich allereerst inzetten voor de betaalbare jongerenhuisvesting. Luca, die aan de vooravond staat van 6-VWO, ziet eveneens al een missie voor hem weggelegd. “Ik merk best wel onvrede over hoe dingen in Zutphen voor jongeren geregeld zijn. Hoor van veel leeftijdsgenoten dat ze naar andere plaatsen gaan om te recreëren of te stappen. Ze gaan bijvoorbeeld veel vaker naar Bussloo dan naar Bronsbergen. Waarom? En op de IJsselkade liggen voor hen eveneens mogelijkheden. Bij de opknapbeurt is daar echter nauwelijks rekening mee gehouden. Misschien dat de jongerenraad daar alsnog iets voor kan betekenen.” Jasmijn, die op het ROC in Arnhem de opleiding doet tot media-redactiemedewerker en na afronding begint aan de HBO-studie ‘industrieel productontwerper’, wil nog nadenken over waar zij zich met name voor gaat inzetten. Net als 6e-jaars gymnasiaste Luz. “Ik ga mij eerst oriënteren. Met vrienden en bekenden praten. Wat vinden jullie en wat mis je als jongere in Zutphen? Ik probeer hen immers te vertegenwoordigen.”

Ergens in oktober komt de Zutphense jongerenraad voor het eerst officieel bij elkaar. De bedoeling is dat er een keer per maand een bijeenkomst plaatsvindt op een nog nader vast te stellen locatie. De agenda wordt door de leden vastgesteld. “Aan de hand van aandachtspunten die zij zelf inbrengen”, zegt initiatiefnemer en begeleider Mark Purperhart. “Vervolgens proberen we eventueel over bepaalde zaken via de griffie spreekrecht in de gemeenteraadsvergadering te regelen. Zo kom je met wat jonge mensen willen weer een stapje verder. Hij voegt tot slot toe dat in de jongerenraad nog meer leden in de leeftijd van 16 tot 27 jaar welkom zijn. ‘Hoe meer zielen, hoe meer vreugd’, wil de 24-jarige Zutphenaar maar zeggen. “Door jongeren, voor jongeren…”

Meer weten? Mail naar markpurie@gmail.com.