Verrassend Zwitserland

Het voordeel van kamperen tijdens de vakantieperiode is dat je niet hoeft te reserveren. Het kan wel, het mag wel, maar het hoeft niet. En als je dat niet doet is het altijd een verrassing waar je uitkomt. Dat kan wel eens een getverdekkie-camping worden waar je na één nachtje weer heel graag weg wilt, maar je kunt ook verrassend veel geluk hebben.

Toen ik een paar jaar geleden op zaterdagmiddag een paar oude kampeertijdschriften in de caravan legde viel mijn oog op een prachtige foto uit de Zwitserse alpen. Het plaatje toont twee loodrecht rotswanden links en rechts van een prachtig groen dal. Op verschillende plekken stort het water over de rand honderden meters loodrecht naar beneden. Een deel verwaait door de wind, maar het grootste deel gaat in het dal als snelstromende bergbeek verder. Enkele minuten later besluiten we hier morgenvroeg naar toe gaan. Vooraf een plekje reserveren kan niet, als we bij de campingpoort aankomen horen we of er nog plek is.

Het geluk is met ons als we op zondagmiddag in Lauterbrunnen arriveren. Bij de campingreceptie wordt ons direct gevraagd of we een regionale Jungfrau-treinpas willen kopen. Een week lang onbeperkt treinen in de hele regio en onbeperkt gebruik maken van de kabelbanen. De totale gezinsprijs bedraagt rond de 500 euro. Een rib uit ons lijf, maar achteraf gelukkig een prima keuze. Met de regionale pas gaat de Zwitserse bergwereld voor ons open. We reizen daar beslist niet alleen, het lijkt wel klein-Azië. Een hele hoop Chinezen en Japanners reizen de hele week met ons mee. Plaatselijke ondernemers spelen daar handig op in. De menukaarten in de restaurants zijn keurig vertaald en in winkels werken Aziatische dames om de toeristen van ver een beetje op weg te helpen.

We komen per toeval achter het geheime vaste vakantieadres van Mark Rutte in het bergdorpje Wengen en we zien waar die prachtige foto’s worden gemaakt van bergkoeien op een groene Alpenwei met grote besneeuwde toppen op de achtergrond. En ook het draaiende restaurant op de Schilthorn uit de zesde James Bond-film ligt met de Jungfrau-pas zonder meerkosten binnen bereik. De ruige bergwereld is overweldigend, we kijken ons in de witte wereld de ogen uit. En met een paar dikke repen Zwitserse chocolade in de koelkast reizen we een week later voldaan weer verder. Dit hadden we acht dagen geleden niet kunnen bevroeden.

Het was een geweldige -totaal ongeplande- ervaring daar in de Zwitserse Alpen. Een week om nooit te vergeten. Thuis hebben we van een schitterende foto een groot schilderij laten maken. Dat kunstwerk hangt nu al vele jaren boven de bank in de kamer, zodat we al jaren herinnerd worden aan deze prachtige week.