Impulsieve aankoop

Op de Overwelving, vlak voor de viskar van Hoekstra kruizen vier vakantiegangers mijn pad. Een jonge vader en moeder met twee kinderen in zomerjurkjes. Dochtertjes, jonger dan een jaar of zes. Zo te zien staat er vandaag een dagje Zutphen op het programma. Ze komen uit de richting van de fluisterboten, maar die varen niet op dit tijdstip. Het jonge gezin loopt de winkelstraat in en ik fiets door naar huis.

Iets verderop dwalen mijn gedachten af naar een foto uit een vakantieboek van lang geleden. Een soortgelijk plaatje maar dan van de jonge mevrouw Bombeld met onze twee dochters van vijf en twee aan de hand. In een winkelstraatje in Anduze met een gezellige winkel met een hoop prullaria op de achtergrond. De kinderen, ook in zomerjurkjes, kijken met gebruinde gezichtjes in de camera. We zijn er met ons viertjes voor het eerst met de caravan heerlijk tussenuit. Het caravannen in de zomervakantie werd overigens een groot succes.

De aankoop van de sleurhut was op toeval gebaseerd. Precies een jaar daarvoor zaten we met z’n viertjes in Zwitserland. We waren zojuist hevig krakend de eeuwige sneeuw van de Berninapass gepasseerd en het bergtreintje daalde af naar Italië. De telefoon ging, schoonmoeder aan de lijn. Bij het autobedrijf van mijn zwager was zojuist een caravan ingeruild voor een personenauto. Of wij daarvoor belangstelling hebben? We kijken elkaar aan. Belangstelling? Nou nee.

Het aanbod komt pas weer ter sprake op de terugweg naar huis. Zou het leuk zijn zo’n huisje op wielen? ’s Avonds rijden we naar Eefde en gaan we toch maar even kijken, een uurtje later is de koop rond. Van die zeer impulsieve aankoop hebben we al die jaren geen moment spijt gehad. En ook voor de kinderen was het telkens een groot feest, op een vreemde camping, maar met je eigen vertrouwde plekje in het stapelbed achterin. Op zo’n doorsnee vakantiedag spelen de kinderen overdag met jan en alleman, mama zit achter een boek en papa leutert met iedereen op de camping of verkent op de campingfiets de omgeving. En zo bezochten we de afgelopen jaren tientallen verrassende plekken in heel Zuid-Europa.

Tot mijn vreugde lees ik in de krant dat in de aanloop naar deze bizarre vakantieperiode de verkoop van caravans naar grote hoogte is gestegen. Ik hoop dat daar veel jonge gezinnen bijzitten. Nu iedereen een beetje op zichzelf moet zijn, is een eigen huisje met een eigen bed, keuken, badkamer en toilet ideaal. En dat laatste beperkt zich niet alleen tot op de camping. Ook als we in de file muurvast staan op de Route de Soleil is een hutje met een eigen koelkast en toilet aan de trekhaak verdraaid ideaal.