Afbeelding

Hemelen

Toen ik net in Zutphen woonde, kreeg ik al snel te horen dat de gemeente niet veel voorstelde. Dat Zutphen failliet was en daarbij hoefde ik als binnenstadsbewoner niet op steun te rekenen bij overlast, want de horeca zou toch wel boven mij verkozen worden. Ik dacht toen: het zal mijn tijd wel duren, maar ik trok toch een eerste wenkbrauw op toen de oude IJsselbrug wegens geldgebrek niet afgeschilderd kon worden en inwoners zelf de kwast ter hand namen om het karwei te klaren.

De volgende wenkbrauw ging omhoog toen de oude kastanjeboom aan de IJssel moest wijken. Inmiddels is het de beurt aan de vijftien meter hoge boom in 'mijn' Kolenstraat en staan mijn beider wenkbrauwen in een frons. Deze boom is namelijk niet ziek. Waarschijnlijk is ie een tijdje terug aan komen waaien en uitgegroeid tot een werkelijk beeldschone boom die onze straat opsiert. In volle bloei op dit moment met prachtige oranje pluimen middenin het groen. Toch kreeg ik laatst een brief op de mat. Dat ie deze week gekapt gaat worden en dat dit ongetwijfeld overlast ging geven. Er stond niks over bezwaar maken – had ik iets gemist? – en het was dus einde verhaal. 'De zaailing veroorzaakt opdruk van de bestrating', las ik. Ik besluit te bellen met de Zutphense Bomenstichting, ooit opgericht omdat er teveel groen zou verdwijnen in de stad. De secretaris, die van niks weet, komt meteen aangesneld op zijn fiets. 'Hartstikke mooi inderdaad, maar voor deze Chinese hemelboom hoeven ze geen kapvergunning te hebben hoor. Het is een onbeschermde soort, hij zaait zich overal uit, drukt de muur kapot en wortelt waarschijnlijk onder de fundering', somt hij razendsnel op. Een spontaan gegroeide boom op een ongelukkige groeiplaats, leer ik.

Toch zijn we er best content mee als bewoners. We genieten van de schaduw op hetere dagen en van de welkome aanblik die de boom ons geeft als we de straat binnenrijden. Meewarig kijk ik nu elke dag naar de boom wiens laatste dagen zijn geteld. Waarom niet wachten tot de winter, als het dan toch moet. Als de blaadjes gevallen zijn. Als het broedseizoen voorbij is. 'November is beter wat dat betreft', beaamt de secretaris. 'Dat zou je ze nog wel kunnen vragen.' Bij deze, lieve gemeente. Dit is jullie kans. Dan zorg ik dat ik weg ben, want ik ben er liever niet bij als onze hemelboom gaat hemelen.

Mirjam van Biemen