Daphne Schaffers. Foto: Mathijs van Duinen
Daphne Schaffers. Foto: Mathijs van Duinen

'Elk lichaam waarmee ik werk zie ik als mijn leraar'

Als uitvoerend danser reisde ze zo'n tien jaar de hele wereld over met een gezelschap van straattheatermakers, maar ze danste ook in films als Ja Zuster Nee Zuster en bij grote tv – shows in Hilversum. Tegenwoordig richt ze zich op de trainings-methode STOTT Pilates en onlangs opende ze haar eigen studio aan de Nieuwstad in Zutphen. Maak kennis met Daphne Schaffers (44) die heel wat hobbels moest overwinnen voordat deze droom werkelijkheid werd.

Door Mirjam van Biemen

Ik lig op een matje in de pas geverfde, mooie hoge studio aan de Nieuwstad. Als fervent yoga beoefenaar moet ik even wennen aan deze nieuwe bewegingen die veel trager en compacter lijken dan ik ze van yoga ken. Bovendien krijg ik hulpmiddelen als kussentjes ter ondersteuning en vraagt Daphne me steeds hoe alles voelt. Zelf beoefende Daphne ook jaren yoga, ze volgde zelfs een opleiding, maar het bleek geen succes. "Met mijn lenige lijf werd ik in allerlei houdingen geforceerd waardoor ik enorm in mijn gewrichten ging hangen. Na een jaar kwam ik de mat niet meer op, zoveel pijn had ik." Vanuit haar dansachtergrond was ze het gewend om te doen wat haar opgedragen werd en hard te werken, maar hierbij verloor ze haar grenzen uit het oog. "Ik was heel ambitieus en dacht: misschien moet het ook wel pijn doen, maar na een jaar kon ik nog geen twee procent van de bewegingen pijnvrij maken, alles was uitgerekt."

Pijn is een terugkerend thema in ons gesprek. Daphne kampte zelf dan ook lang met fysieke ongemakken, iets waarmee ze geconfronteerd werd op de dansacademie die ze in Tilburg doorliep. Vanwege een scoliose (een zijwaartse verkromming van de wervelkolom) en een slecht buigende grote teen werd ze bijna afgekeurd als danseres, maar ze besloot door te zetten. "Eens in de zoveel tijd ging ik dan door mijn rug en liep ik weer kreupel rond, maar ik wilde per se dansen."

Dat haar drive om danseres te worden groot was, blijkt wel uit de vele toelatingen die ze deed, meerdere malen bij verschillende academies in het land. Uiteindelijk startte ze pas op haar eenentwintigste. "Rijkelijk laat", zegt ze hierover. "Ik zat daar tussen allemaal jong grut dat al vanaf hun vierde aan klassiek ballet had gedaan, terwijl ik pas op mijn veertiende ben begonnen met dansen." Daarvoor had Daphne, die opgroeide in de Amsterdamse Bijlmer, altijd geturnd en danste ze als puber in discotheken als de Escape, gewoon voor de lol. Als ze hier gescout wordt voor een nieuwe dansopleiding wordt haar dansdroom verder aangewakkerd en besluit ze er in door te gaan. "Ik heb heel veel audities gedaan, net zo lang tot ik ergens werd aangenomen, ook al wist ik dat ik nooit bij het Scapino of Nederlands Dans Theater terecht zou komen. Daarvoor ben ik gewoon te laat begonnen en heb ik een te uitdagend lijf."

Daphne rondt haar studie af en werkt uiteindelijk tien jaar als danser, maar gaandeweg merkt ze dat het werk haar minder inspireert en dat het lastig te combineren valt met het alleenstaande moederschap. Met Pilates is ze dan al bekend, ze beoefende het al op de academie en na haar afstuderen wordt ze gevraagd hierin les te geven. Het bleek minder eenvoudig dan gedacht. "Ik snapte niet waarom de ene oefening bij de een heel makkelijk ging en bij de ander niet. Ik had wel anatomie gehad, maar kon die kennis onvoldoende in de praktijk brengen of aan de beweging koppelen."

Ze besluit verschillende opleidingen te volgen om haar kennis te verdiepen. Van sportmassage tot de yoga uitstap die uiteindelijk geen roeping bleek. Tot ze uitkomt bij STOTT Pilates, een moderne vorm van de authentieke Pilates methode. 'Lifechanging' noemt Daphne het. "Vanaf dat moment viel alles op z'n plek en wist ik hoe ik mijn eigen lijf beter kon onderhouden. STOTT Pilates is heel breed, iedere oefening kent heel veel aanpassingen en gaat diep in op het doel. Wat is precies nodig voor degene met wie je werkt? Exact wat ik wilde, want over mijn eigen lijf had ik ook honderden vragen. Waarom ging ik steeds door mijn rug, terwijl ik zo sterk ben?"

Daphne besluit al haar spaargeld in deze methode te steken en studeert nog eens zes jaar, afwisselend in Nederland en Engeland om uiteindelijk, na al die jaren leren en werken, in Zutphen de deuren van haar eigen studio te kunnen openen, die voor iedereen toegankelijk is. "Ja, mannen, vrouwen, jong, oud, gezond of niet, met nieuwe heupen, knieën of anderszins herstellende", somt ze lachend op. "Doordat ik met kleine groepjes werk, is er aandacht voor iedereen."

Het leerproces stopt dan ook nooit, zegt ze. "Elke lijf is uniek, elk lijf heeft andere uitdagingen. Zo had ik een vrouw die niet meer kon fietsen en tuinieren, maar nadat ik een paar maanden met haar had getraind, ging dat allemaal weer. Eigenlijk zie ik elk lichaam waarmee ik werk, ook als mijn eigen leraar. Het gaat heel erg over voelen wat er van binnen gebeurt, maar dan vanuit zachtheid. Bovendien word je er zowel sterk als soepel van. Ontzettend boeiend werk en prachtig dat ik dit, na mijn eigen zoektocht, nu door mag geven aan anderen", besluit ze.


www.pilatesstudiozutphen.nl

Vanaf 31 augustus weer open