mezzosopraan/alt Ellen Pieterse en pianist Frank Fahner. Foto: Gerbrand Pot
mezzosopraan/alt Ellen Pieterse en pianist Frank Fahner. Foto: Gerbrand Pot

Concertlezing in het kader van herdenking 75 jaar bevrijding van Nederlands-Indië

ZUTPHEN - Op zaterdag 15 augustus 2020 is het 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de bezetting van Nederlands-Indië door Japan. Josha Zwaan, bekend van de bestseller Parnassia, schreef in de op haar familiegeschiedenis gebaseerde roman Zeevonk, over de gevolgen van internering in een Jappenkamp, de dwangarbeid aan de Birmaspoorweg, maar ook de strijd tegen de volgelingen van Soekarno vlak na de Japanse capitulatie. Uit eigen ervaring weet zij hoe de schade die mensen in oorlogstijd oplopen, doorwerkt in volgende generaties, tot op de dag van vandaag.

Tijdens het concert op 15 augustus van 19.00 tot 20.30 uur bij Dat Bolwerck, Zaadmarkt 112 in Zutphen, leest de schrijfster voor uit de roman. De voordracht wordt afgewisseld met liederen gecomponeerd door Eric van Grootel op tekst uit Zeevonk, gezongen door mezzosopraan/alt Ellen Pieterse, begeleid door pianist Frank Fahner. Daarnaast worden de Seapictures van Edward Elgar ten gehore gebracht. Deze prachtige liederen sluiten naadloos aan op de voorgedragen fragmenten uit Zeevonk.

Zeevonk
Nog voor de Tweede Wereldoorlog werd op de beroemde werf De Schelde gestart met het bouwen van een nieuw en bijzonder mailschip: de Willem Ruys. Het schip voerde tot begin jaren vijftig de lijndienst op Indonesië uit, daarna die naar Australië en Nieuw-Zeeland. Na verkoop aan een Italiaanse reder kreeg het de naam Achille Lauro. Onder deze naam voer het schip verder als luxe cruiseschip. In 1985 werd het gekaapt door leden van de PLO, waarbij een joods-Amerikaanse passagier werd vermoord. In 1994 ging het inmiddels wereldberoemde schip na een brand ten onder en zonk in de Indische Oceaan.

Josha Zwaan neemt de lezer in Zeevonk mee in de rijke geschiedenis van de Willem Ruys. Parallel aan die geschiedenis vertelt de roman het verhaal van Freya, een vrouw die als klein meisje met haar moeder geïnterneerd werd in een van de Japanse kampen. Freya raakt in de loop van het verhaal steeds meer betrokken bij de gebeurtenissen op het schip. Deze gebeurtenissen maken stukje bij beetje herinneringen wakker aan haar vroegste levensjaren, aan haar vader die vocht tegen de volgelingen van Soekarno en na zijn terugkeer in Nederland de draad van het leven niet meer kon oppakken. Langzaam wordt duidelijk waarom Freya niet het grootse en meeslepende leven heeft kunnen leiden waar ze als tiener van droomde.

Voor kaarten en meer informatie, zie de website.


datbolwerck.nl/muziekwerck-t