Almenseweg: verkeer, veiligheid en leefbaarheid

De aanwonenden van de Almenseweg in Vorden maken zich in toenemende mate zorgen over de veiligheid en leefbaarheid rond de Almenseweg door een toenemende verkeersdrukte op de Almenseweg.

Meer verkeer en grotere diversiteit weggebruikers
Als gevolg van de recente aanpassingen aan de Wildenborchseweg en de tijdelijke afsluiting van de N319 is de Almenseweg steeds drukker geworden. Veel weggebruikers hebben ‘onze’ Almenseweg ontdekt als een ideale sluiproute om snel in en uit Vorden te geraken en zullen dit ook zeker blijven doen. Dit geldt niet alleen voor personen- en bestelauto’s maar ook voor zwaar vrachtverkeer. Door de grote diversiteit aan weggebruikers (zakelijk verkeer, toeristisch verkeer, landbouwverkeer, fietsers, wandelaars) en door de te hoge snelheden is de Almenseweg ook steeds gevaarlijker geworden voor de kwetsbare weggebruikers. De verkeersintensiteit neemt toe, maar de Almenseweg wordt niet breder; en dat moet ook niet!

Vanwege de leefbaarheid en de veiligheid is het belangrijk dat kritisch wordt gekeken naar het gebruik van de Almenseweg. Om deze mooie landelijke weg te behouden moet niet de weg worden aangepast, maar het verkeer dat er gebruik van maakt. Om te beginnen heeft zwaar vrachtverkeer niets te zoeken op de Almenseweg. Het elkaar passeren van zwaar vrachtverkeer en grote landbouwvoertuigen is een steeds hachelijkere onderneming geworden. Er zijn betere en veiligere routes om Vorden te bereiken. Daarnaast is het wenselijk dat meer en beter wordt gehandhaafd op snelheid op de Almenseweg. Snelheden van boven de 80 km/u zijn niet ongebruikelijk, terwijl maximaal 60 km/u is toegestaan. Ook de bouw van de nieuwe school zal zeker effect hebben op het verkeersaanbod op de Almenseweg.

Zorgen kenbaar maken met gefundeerde voorstellen
Aanwonenden vinden het belangrijk om in gesprek te treden met de verantwoordelijke wethouders bij zowel de gemeente Bronckhorst als de gemeente Zutphen om onze zorgen over de verkeersontwikkeling op de Almenseweg kenbaar te maken. De intentie daarbij is het aanreiken van gefundeerde voorstellen om de veiligheid en de leefbaarheid op de Almenseweg te vergroten. Om het effect daarvan zo groot mogelijk te laten zijn, wordt een zo breed mogelijk draagvlak gezocht bij de aan- en omwonenden van de Almenseweg. Hoe groter en krachtiger dit signaal vanuit de Vordense burgers, des te groter de impact bij de gemeente(n).

Hoe beleeft u het verkeer op de Almenseweg?
De initiatiefnemers zijn daarom erg benieuwd naar alle verschillende persoonlijke belevingen van het verkeer op de hele Almenseweg. Met uw beleving maken we een compleet en realistisch beeld van de verkeerssituatie op de Almenseweg, vanaf de spoorwegovergang tot bij het kruispunt met de N346 (Zutphen-Lochem) met een deel van de Almenseweg op grondgebied van de gemeente Zutphen.

We horen graag uw beleving: mail, bel of spreek ons direct aan.

Bent u ook van mening dat we niet passief moeten toekijken hoe de Almenseweg langzaam veranderd in een lokale ‘snelweg’, maakt dat dan aan ons kenbaar.

Graag reageren binnen 2 weken (vóór 10 augustus).


eajm.vanarendonk@kpnmail.nl

Ernest van Arendonk, Almenseweg 59, 06-53155376.
Ton Swagten, Almenseweg 57, 06-51016685