Goedgelovige ambtenaren

De gemeente Zutphen signaleert dat er diverse winkelgebieden beginnen te verpauperen. En dan hebben we het niet over de winkelvoorziening in de wijken, maar gebieden in de binnenstad. De belangrijkste oorzaak is leegstand. Mensen kopen nu eenmaal graag iets op internet, om het daarna door een soort butler bij de voordeur te laten afleveren. Dat geeft blijkbaar een zeer bevredigend gevoel. Het enige dat nog groeit in de winkelstraat is leegstand en verpaupering. En dan komt een plan van aanpak goed van pas.

De goedkoopste oplossing is op ieder winkelpand dat leeg staat een enorme sticker plakken met de tekst: ‘Hartelijk dank aan iedereen die koopt op internet, u heeft een bijdrage geleverd aan een verschraling van het winkelaanbod in onze stad’. Maar ja, dat is een confronterende oplossing, daar komen we natuurlijk niet verder mee. Internetkopers zitten thuis achter de computer en bezoekers van de binnenstad worden met deze teksten geconfronteerd. Er moet dus een andere oplossing komen. Het gemeentelijke voorstel is om leegstaande winkelgebieden op te knappen en etalages met vrolijke stickers dicht te plakken. Of nog beter, de etalages kunnen ook gevuld worden met spulletjes van de buurman. Zo gaan we in Zutphen de verpaupering te lijf.

Ik vind dat maar een rare oplossing. Leven die Zutphense ambtenaren op een andere planeet? Zien ze niet dat het kooppatroon van de consument definitief is veranderd? Met het dichtplakken van etalages en het tijdelijk etaleren van andermans spullen geef je onbewust aan dat de leegstand slechts tijdelijk is. Het komt wel weer goed, we hoeven slechts enkele jaren te overbruggen. Uiteindelijk zitten in al die leegstaande panden gewoon weer winkels. Ze zijn in het kantoor op het ‘s Gravenhof wel erg goedgelovig. Ik wil liever realistisch zijn. Zoals het was, wordt het niet meer. Het opknappen van een winkelgebied als de Polsbroekpassage is compleet zinloos. We moeten gewoon van die paar duizend vierkante meter winkelruimte af.

Beste politici, kom niet met die naïeve oplossingen, maar creëer hier definitief een prachtig hofje met sfeervolle woningen. En geef oudere stadsbewoners, die een complete gezinswoning achterlaten, voorrang. Ze wonen dan vlak bij de voorzieningen en zijn langer zelfstandig. En met een beetje geluk komt er voor wel honderd jonge gezinnen geschikte woonruimte elders in de stad vrij.

De plannen om te krimpen met winkelruimte zijn er al bijna tien jaar. En tien jaar lang heeft de gemeente straten en pleinen buiten het kernwinkelgebied opgeknapt. Op korte termijn leuk, op lange termijn geen oplossing.

Het wordt tijd dat er wordt nagedacht over de mogelijkheden om winkelpanden buiten de stadskern om te zetten in woningen. Zo vlak na de corona-periode is dat een uitstekend moment. En de stad wordt er alleen maar mooier en aantrekkelijker van.