Eva Schipper ging naar de Brouwhoes Bier Experience om het gerstenat eens echt te beleven. Foto: eigen foto
Eva Schipper ging naar de Brouwhoes Bier Experience om het gerstenat eens echt te beleven. Foto: eigen foto

Leven in de brouwerij: een andere kroegavond

Zomer- activiteiten voor jongeren in de Achterhoek, deel 4

Door Eva Schipper

LIEVELDE - Bier is natuurlijk een bekend drankje onder de jongeren, maar hoe wordt het eigenlijk gemaakt? Deze vraag wist ik ook niet zo snel te beantwoorden. Het leek me daarom leuk om een keer een bierbrouwerij te bezoeken. Ik bezocht deze week met twee vrienden de Brouwhoes Bier Experience Achterhoek in Lievelde. Je kan hier makkelijk komen door met de trein naar station Lichtenvoorde-Groenlo te gaan. Vanaf daar is het nog maar 600 meter lopen naar de brouwerij. Wederom een bestemming die goed te bereiken is met het openbaar vervoer.

Bij aankomst krijg je een bieropener mee, hier zit een soort tag in om de score bij te houden. Het eerste deel van de Bier Experience bestaat uit een uitleg over de productie van bier. Je krijgt steeds een stukje van het proces te zien en daarna volgt een quizvraag. Iedere deelnemer krijgt een andere vraag en daarbij zijn ook punten te verdienen. Nadat we het hele proces uitgelegd hadden gekregen gingen we naar de schietbaan. Dit was ook een spel waarbij je punten kon verdienen. Vervolgens kwamen we in de laatste ruimte. Hier waren verschillende activiteiten te doen. Zo was er een film over de verschillen tussen de bierbrouwerij in Lievelde van vandaag de dag en die van vroeger. Ook was er een soort kleine escape room en nog een bierspel. De laatste ruimte stond ook in het teken van, volgens de heren misschien wel het belangrijkste onderdeel, het proeven van het bier! Iedereen mocht zelf een eigen biertje naar keuze tappen. Ik zal maar eerlijk toegeven dat het mij iets minder goed afging dan de jongens, want mijn biertje was binnen no-time gevuld met alleen maar schuim. De biertjes smaakten overigens erg goed. Zeker na alle informatie die je over het bier hebt gekregen, smaakt je biertje extra bijzonder.

Nadat we ons biertje gedronken hadden, konden we naar het laatste onderdeel. Er werd bekend gemaakt wie de meeste punten van ons drieën had, dit was Frank Pardijs. Hij kreeg ook nog een cadeautje van het brouwhoes: een biertje met een flesopener. Echt een verrassing. Wij hebben erg genoten van de middag. Het is zeker een aanrader om eens te kijken hoe bier gemaakt wordt. Het bier drinken is natuurlijk leuk, maar je steekt er ook nog iets van op. Dus als je een keer een andere kroegavond wil, dan is dit zeker een goede tip.