Bela Evers, een van de vier Dutchess of the Sea aan het trainen om de Atlantische Oceaan over te roeien. Foto:  IIona Hendriks van Visual Impact
Bela Evers, een van de vier Dutchess of the Sea aan het trainen om de Atlantische Oceaan over te roeien. Foto: IIona Hendriks van Visual Impact Ilona Elants

‘Komende winter roeien we de Atlantische oceaan over’

ZUTPHEN/DEVENTER - ‘Nu is voor mij de juiste tijd. Ik hou van uitdagingen, ik voel me fit, mijn jongste kind is 18 jaar, eerder zou ik het niet gedaan hebben.’, vertelt Bela Evers bij haar thuis. Haar huis is eigenlijk ook een avontuur, van een oude school heeft ze samen met haar man een stijlvol woonhuis gemaakt. Hier leeft het motto: pak je kansen.

Door Jolien Wilmar

Het team Dutchess of the Sea bestaat uit: Astrid Janse, Remke van Kleij, Désirée Kranenburg van de sloep-roeivereniging uit Deventer en Bela Evers, lid van Isala, de roeivereniging uit Zutphen. De vier vijftigers trainen hard om medio december mee te kunnen doen aan de Talisker Whisky Atlantic Challenge. Het is de zwaarste roeirace ter wereld. 4700 kilometer roeien, van La Gomera (Canarische eilanden) naar het Caribisch gebied. De tocht zal tussen de zes en acht weken duren.

Twee uur

roeien, twee

uur rusten, dag

en nacht

Leven op een roeiboot
Een roeiboot heeft geen dakje, deze ook niet, dus als ze roeien zitten de dames onder de blote hemel, in regen en zon. Er zijn wel twee kleine kajuiten waar de vrouwen: slapen, rusten, zoutwater in zoet water veranderen, hun gevriesdroogde eten nuttigen, zich verfrissen of zich opsluiten als ze zich moeten beschermen tegen huizenhoge golven die tijdens een storm de kop op kunnen steken. De boot kan kantelen, maar zal zich altijd weer op zijn goede kant keren, mits de deurtjes van de kajuit goed gesloten blijven. Ook bij rustig weer zullen de Dutchess zichzelf met een veiligheidslijn aan de boot zekeren. Alleen ’s nachts in de cabine is dat niet nodig.

People, product, proces
Bela heeft haar eigen bedrijf als consultant in digitale innovatie en veranderprocessen. Ze helpt bedrijven, teams en individuen een volgende digitale stap te zetten en ze helpt startups hun plannen te verwezenlijken. ‘Wat voor mijn klanten geldt, kan ik nu één op één toepassen op onze roei-uitdaging: als je verder wilt komen, moet je werken aan de drie P’s, people, product en proces. Het element people, dat zijn we natuurlijk zelf. We werken niet alleen aan onze fysieke conditie maar ook aan onze mentale kracht. We oefenen openheid naar elkaar, zodat we elkaars angsten kennen, elkaar vertrouwen kunnen geven en weten hoe we tijdens spanning op elkaar reageren en daarmee om moeten gaan. We zijn vier super sterke vrouwen, die heel verschillend zijn en dat verschil benutten we. Het product is de boot, alle technische middelen en de kennis die we nodig hebben om boot en techniek te beheersen. Zo hebben we een para anker, een soort parachute die we te water laten als de boot stil moet blijven liggen, bijvoorbeeld bij zware tegenwind of storm. Dat moeten we blijven oefenen. Net als het hanteren van de navigatie. Het is een zelfsturende boot, maar we moeten de navigatie steeds bijstellen, afhankelijk van de wind. De marifoon en de satelliettelefoon zijn onze communicatiemiddelen met de buitenwereld. Dit werkt zolang wij voldoende stroom genereren via de zonnecollectoren. We trainen op zee en in de nacht, alles om onszelf vertrouwd te maken met elkaar en de boot."

"De hele challenge is een proces om te zorgen dat we als team van A naar B komen, welke stappen ons daar zullen brengen en welke koers we daarvoor letterlijk kiezen. Het proces is allang begonnen en gaat over wat dit ons leert en hoe we hier sterker uit kunnen komen. Het is voor mij een nieuwe stap als moeder. Ik leer nu niet alleen mijn kinderen los te laten, maar ook om te vertrouwen dat ik hun emoties aan henzelf kan overlaten tijdens de race. Ik ben nog nooit zo lang weggeweest. Ik zal tegen vele grenzen aanlopen, fysiek en mentaal, die zal ik stuk voor stuk het hoofd moeten bieden. Dat proces is al in volle gang. Zo heb ik net een liesbreukoperatie moeten ondergaan. Dat was een behoorlijke aanslag op mijn vertrouwen in mijn eigen lichaam. Dergelijke worstelingen maken me sterker."

Goede doelen
"We doen deze race niet alleen voor onszelf. Het is ook een sponsorrace waarmee we geld ophalen om twee goede doelen te steunen, namelijk de Stichting ALS en de Plastic Soup Foundation. De namen van de grote sponsoren komen op de buitenkant van de boot te staan, voor iedereen zichtbaar. De namen van de donateurs komen op de binnenkant van de boot te staan, zodat wij dat kunnen zien als we roeien. We roeien met z’n viertjes, maar we voelen ons gedragen door een grote groep mensen en we hopen dat nog meer mensen zich bij ons willen aansluiten. Dat kan via een rechtstreekse donatie of bijvoorbeeld door het kopen van een van onze stoere hoodies. Voor een paar tientjes steun je onze doelen en draag je ons, de Dutchess of the Sea, letterlijk en figuurlijk."

Op vrijdag 24 juli zijn de Dutchess en hun boot te ontmoeten tijdens een openlucht bioscoop in Tonden en op zondag 26 juli tijdens een meet and Greet in Deventer. Zie www.dutchessofthesea.com of volg de Dutchess via Facebook.

Het team Dutchess of the Sea (Bela links, staand). Foto: PR