Oog voor het kleine

Wie denkt dat er in onze compacte en versteende binnenstad geen ruimte is voor groen heeft het mis. Alleen je moet wel goed kijken. Zo viel me op hoeveel verschillende plantjes er in de Rode Torenstraat tussen de kasseien groeien. Geen soort die ik kende, dus ging ik te rade bij Kasper Reinink.

Als er iemand is die de flora van Zutphen goed kent dan is het Kasper Reinink. Als een moderne David de Gorter houdt hij al tientallen jaren de Zutphense flora bij en schreef er zelfs een boek over. In zijn logboeken noteert hij waar en wanneer een plant groeit; ook als ergens een plant is verdwenen. Zo maakt hij zich al jaren druk om de Bijenorchissen die langs een fietspad richting Cortenoever bloeiden. Een zeer zeldzame plant die op de rode lijst staat. In 2016, precies tijdens de bloei, maaide de provincie alles weg. Het jaar daarop kwam er slechts één enkele orchidee terug. Te vroeg maaien betekent dat een plant geen zaad kan schieten, en dus wordt uitgeroeid. Kasper belde tevergeefs met gemeente, provincie en waterschap. Onlangs maaide de provincie weer te vroeg. “Ik hol vaak achter de feiten aan,” zegt hij. “Eenmaal weg is meestal weg.”

Ik vertelde Kasper over mijn ontdekking in de Rode Torenstraat. Twee dagen later overhandigde hij mij een handgeschreven lijst met plantensoorten. “Dit groeit er allemaal in de Rode Torenstraat,” zei hij. “Misschien zijn het er nog meer, want ik ben er niet voor op mijn knieën gegaan.” Hij lacht en ik tel het aantal. Het zijn maar liefst 26 plantensoorten.

Kaspers vriend en medeflorist Guust de Vries overleed eind juni. De Vries was voormalig wetenschappelijk hoofdmedewerker plantenveredeling aan de Wageningen Universiteit. Hij schreef in 2016 een fraaie biografie over David de Gorter. Deze medicus en botanicus woonde in de achttiende eeuw in Zutphen en schreef hier zijn Flora Zutphanica en de Leer der Plantkunde.

Bijna twee weken geleden ontving ik een appje van de Zutphense toxicoloog Henk Tennekes waarin hij zijn levenseinde aankondigde. Henk was al geruime tijd ziek. De laatste tien jaar van zijn leven stonden in het teken van zijn strijd tegen de pesticiden die onze insecten uitroeien en ons ecosysteem ontwrichten. Hij was strijdbaar tot het eind. Bloemen en bijen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.