Het koor in december 2019. Foto: PR
Het koor in december 2019. Foto: PR

Toonkunst Zutphen biedt (nieuwe) leden zanglessen aan

ZUTPHEN - Op Goede Vrijdag 10 april j.l. moest Toonkunst Zutphen door corona gedwongen breken met de traditie om in de Hanzehof te Zutphen de tweejaarlijkse uitvoering van de Matthäus Passion ten gehore te brengen. Ook het geplande Beethovenprogramma met Arnhem Sinfoniëtta kan later dit jaar geen doorgang vinden. En zo beleeft het koor het vierde concertloze jaar in zijn 146-jarig bestaan.

De teleurstelling is op het gezicht van een bestuurslid te lezen. “Maar we zitten niet ‘mit Tränen nieder’ hoor”, zo zegt hij, “Wij zijn niet helemaal verstomd. Onze dirigent, Hans Lamers, en onze repetitor, Floor Lanz, hebben regelmatig podcasts naar de koorleden gestuurd zodat die toch thuis konden oefenen. Het bestuur vergadert maandelijks (via Zoom) en maakt nieuwe plannen in de hoop op betere tijden. Ook de zomerledenvergadering vond, weliswaar met kunst- en vliegwerk, gewoon plaats. Toch merken we aan de reacties van leden op onze wekelijkse nieuwsbrief dat het niet doorgaan van de repetities op maandagavond door velen als een gemis ervaren wordt. Naast de muzikale inspiratie speelt hier het gezelligheidsaspect natuurlijk ook een belangrijke rol”, lacht hij.

Zanglessen
“Om het leed enigszins te verlichten gaan we, onder het welbekende motto ‘Steun lokaal, koop lokaal!’ alle leden in de tweede helft van dit jaar een drietal 1 op 1 zanglessen bij een plaatselijke zangpedagoog aanbieden. In totaal hebben vijftien lokale zangpedagogen, waaronder de welbekende Zutphense sopraan Johanette Zomer, toegezegd. Op deze manier steunen wij de culturele sector. Die ligt zwaar onder vuur in deze coronatijden”, constateert hij.“Ook nieuwe leden (van alle stemgroepen) kunnen van dit aanbod gebruikmaken, wij bieden hen een unieke kans om hun stem te scholen en te ontdekken hoe leuk het is om in een koor te zingen, want het is natuurlijk wel de bedoeling dat ze ook op de reguliere repetitieavond de sfeer komen proeven als de repetities eind augustus (coronaproof) weer beginnen. Ik zou zeggen: ‘grijp die kans!’ want zo kan er uit deze corona-ellende toch nog iets heel moois gehaald worden”, zo besluit hij.

Nadere informatie en opgeven bij de secretaris van Toonkunst Zutphen: Marianne Dijkstra-van Bolhuis: secr.toonkunstzutphen@gmail.com.


toonkunstzutphen.nl