Gesprek Regionale Energiestrategie hervat

ZUTPHEN - Afgelopen jaar hebben zeven gemeenten, waterschappen en provincie Gelderland samen met bedrijven, inwoners, netbeheerder en maatschappelijke organisaties in de Cleantech Regio samengewerkt aan de Concept Regionale Energiestrategie (RES). In maart 2020 was de Concept RES klaar. De volgende stap was het bespreken van de Concept RES met bewoners en volksvertegenwoordigers. Door de coronacrisis was het niet mogelijk om bijeenkomsten op persoonlijke en interactieve manier aan te gaan. Daarom werd gezamenlijk besloten het proces stil te leggen. Vanaf 1 augustus ziet de Cleantech Regio weer mogelijkheden het gesprek aan te gaan. Dankzij de inzet van digitale hulpmiddelen in combinatie met bijeenkomsten kunnen meer mensen dan ooit meepraten, -denken en -doen.

Gemeente Zutphen organiseert in september twee inwonersavonden. Zij krijgen dan verdere uitleg over de Concept RES en kunnen in gesprek met onder andere de gemeente en de regio. Eerder wilde de gemeente vóór de zomervakantie een aantal bijeenkomsten organiseren, maar vanwege de coronamaatregelen was dit niet mogelijk. Wethouder Harry Matser: “Ik vind het belangrijk dat inwoners kunnen meepraten over de plannen in onze gemeente. Helaas moest er door de beperkingen ook een streep door onze geplande bijeenkomsten. Daarom ben ik blij dat we in september met elkaar in gesprek kunnen.” De definitieve data worden zo snel mogelijk bekend gemaakt.

Concept RES
In de Concept RES is beschreven waar, waarom en hoe men in onze regio in de komende jaren met energie uit wind en zon een forse vermindering van CO2 willen realiseren. Op het digitaal RES-platform is de complete Cleantech Regio Concept RES te vinden. Ook staan hier binnenkort alle data en mogelijkheden om mee te praten. Alle gemeenten bieden de mogelijkheid om een reactie te geven, zowel tijdens een van de vele bijeenkomsten, als via het digitaal RES-platform. De gesprekken en (digitale) bijeenkomsten hierover zijn van 1 augustus tot begin 2021. Deze zijn bedoeld om reacties op te halen op de Concept RES. Deze reacties worden regionaal verwerkt en waar mogelijk meegenomen in de definitieve RES.

Een duurzame samenleving in een duurzaam landschap
Vlak voor 1 juli 2021 zullen de zeven gemeenteraden in onze regio over de definitieve RES besluiten: het stappenplan waarmee we in onze regio de overgang maken naar schone energie. De definitieve RES is gericht op de productie van duurzame energie door zon en wind. Ook gaat de RES in op warmte. Dat gaat een grote impact hebben op ons leven en op onze leefomgeving. De definitieve RES bieden we als regio aan het Rijk aan op 1 juli 2021. Samen met de definitieve energiestrategieën van de andere 29 energieregio’s moet dat leiden tot bijna de helft minder CO2-uitstoot in 2030. Iedere twee jaar wordt de Regionale Energie Strategie opnieuw bekeken, tegen het licht van de laatste technische ontwikkelingen en maatschappelijke inzichten.

De Cleantech Regio is een samenwerkingsverband van acht gemeenten, ondernemers en onderwijs in onze regio. Voor de RES wordt in de Cleantech Regio samengewerkt door de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Epe, Heerde, Lochem, Voorst en Zutphen, provincie Gelderland, Waterschap Vallei en Veluwe, Waterschap Rijn & IJssel, netbeheerder Liander en de Strategische Board van de Cleantech Regio. Gemeente Deventer doet mee in de Regionale Energie Strategie West-Overijssel.


www.cleantechregio.nl/res