Gemeente Zutphen in cassatie in zaak afgebroken boomtak

ZUTPHEN - De gemeente Zutphen gaat in cassatie tegen de uitspraak in de zaak die een gedupeerde had aangespannen over de afgebroken tak aan de Rijkenhage. Dit heeft het college van burgemeester en wethouders op 23 juni 2020 besloten. De tak brak in juli 2015 op een windstille dag af van een kastanjeboom aan de Rijkenhage, bij de opstapplaats van de fluisterboten. Hierbij raakten 7 mensen gewond.

"Wij hebben oprecht begrip voor de slachtoffers en de geleden schade", zegt burgemeester Annemieke Vermeulen. "Dit was een afschuwelijk ongeluk met groot persoonlijk leed als gevolg. Wij leven dan ook zeer mee met alle slachtoffers. We moeten echter de menselijke kant los zien van de juridische afwikkeling van dit proces. Het is voor de gemeente belangrijk dat er door de hoogste rechter naar de zaak wordt gekeken. Zodat duidelijk wordt waar de verantwoordelijkheden precies liggen, ook voor andere gemeenten in het land. Eerdere pogingen om met de gedupeerde tot een passende regeling van de schade te komen zijn helaas niet gelukt. Wij staan hier echter nog steeds voor open."

De rechtbank Gelderland oordeelde op 4 januari 2019 dat de gemeente Zutphen aansprakelijk was voor de schade als gevolg van de afgebroken tak. Deze rechtbank oordeelde dat de gemeente tekort was geschoten in het onderhoud en de controle op de conditie van de kastanjeboom. Volgens de rechtbank valt dit onder de zorgplicht van de gemeente. De gemeente is tegen dit vonnis in hoger beroep gegaan. Op 28 april 2020 heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden hierover arrest gewezen. Het gerechtshof heeft het vonnis van de rechtbank Gelderland bekrachtigd.

Tegen dit vonnis gaat de gemeente Zutphen nu in cassatie.