Toxicoloog Henk Tennekes kiest zijn levenseinde

ZUTPHEN/WINTERSWIJK - De Zutphense toxicoloog Henk Tennekes (1950) toonde het verband aan tussen de massale bijen- en insectensterfte en het gebruik van bestrijdingsmiddelen met neonicotinoïden. Hij kondigde aan om op dinsdag 7 juli, de dag dat deze krant is gedrukt, uit het leven te stappen middels euthanasie.

Door Alize Hillebrink

Vorige week kondigde Henk Tennekes via social media zijn levenseinde aan. Tennekes leed aan diabetes type 2, de longziekte COPD en de ziekte van Parkinson. Na een longontsteking in juli 2019 verhuisde hij naar een zorginstelling in Winterswijk. Pulmonale Hypertensie deed hem uiteindelijk besluiten tot euthanasie. “Ik ben zo benauwd en het wordt alleen maar erger, dit wil ik niet meer.”

'We all die.

The goal

isn’t to live

forever, the

goal is to

create

something

that will'


Tennekes was universiteitsdocent, doctor en ingenieur. Een groot deel van zijn leven was hij werkzaam in de chemische industrie. Als hij in 2009 hoort over de massale bijensterfte verdiept hij zich erin. Hij leest over incidenten in Frankrijk in relatie tot een nieuw middel waardoor bijen sterven.

Een jaar later publiceert hij zijn theorie ‘A Disaster in the Making’ (Een ramp in de maak) waarin hij de kettingreactie aantoont die neonicotinoïden (neonics) veroorzaken. Volgens Tennekes hebben neonics geen drempelwaarde, met andere woorden dat er geen veilige dosis is. Na zijn publicatie wordt zijn theorie door het chemieconcern en producent van neonics Bayer, volledig weerlegd. Tennekes krijgt geen opdrachten meer, raakt bijna failliet en in de schulden.

De afgelopen paar jaar kreeg Tennekes vanuit de media en de wetenschappelijke wereld steeds meer bijval en bevestiging van zijn theorie en sinds eind 2018 zijn drie soorten neonicotinoïden in Europa verboden.

Voor zijn sterven sprak Tennekes de hoop uit dat zijn werk zal bijdragen aan radicale hervorming van de landbouw en een sterk verminderd gebruik van bestrijdingsmiddelen. Ook zegt hij een trotse geboren en getogen Zutphenees te zijn die de beste herinneringen bewaart aan de prachtige Hanzestad. “We all die. The goal isn’t to live forever, the goal is to create something that will”, zei hij naar een citaat van Chuck Palahniuk.


Lees het levensverhaal van Henk Tennekes op pagina 9