Logica

‘Heb je die gele speelgoedbusjes in de stad gezien?’ Een man komt onuitgenodigd bij me op het terras zitten. Zijn gezicht is doorleefd, met een hoed als van een dandy probeert hij zijn ongewassen en verlopen uiterlijk te verbloemen. Hij verlangt naar kroegpraat, het stevige hout van de bar is hem te lang niet tot steun geweest. Mijn behoefte aan barlogica is minimaal, maar dan had ik niet breeduit op het terras moeten gaan zitten.

Ik heb de busjes een proefrit zien maken, ze komen vers uit China en rijden bejaarden bijna tot in de Hema. Vrijwillige chauffeurs zijn getraind om de botsautootjes te besturen.

‘Dan mag je met je fiets de stad niet meer in omdat het anders te krap wordt met al die hartjes op straat en dan rijden ze er wel met zo’n geel koekblik van precies anderhalve meter breed.’

‘Ik voel boosheid,’ zeg ik pesterig. ‘We zouden er zelf in mogen, dat is toch fijn als een geel busje je bij het café op komt halen?’ ‘Over mijn lijk,’ schampert hij.’Bejaarden hebben lang opgesloten gezeten, ik gun ze wel een geel busje. Old lives matter.’

‘Ja, old lives matter, één keer niezen en het hele busje is besmet.’ Hij neemt een grote slok bier, leunt achterover en kijkt omhoog naar de Wijnhuistoren.

‘Dat vond ik heel knap van onze burgemeester, een demonstratie toestaan en daar een plek voor vinden waar niemand het hoort of ziet. Ja, black lives matter ook in Zutphen. Een klein beetje dan, liever niet te veel. Dat was de boodschap.’ Terwijl ik deze woorden spreek krijg ik direct spijt. We hebben allemaal te veel tijd gehad om meningen te vormen, in tijden van polarisatie zou je achterover moeten leunen en eerst en vooral aan zelfreflectie moeten doen, maar de verleiding is groot om overal wat van te vinden, ook voor mij. De man veert op.

‘Die zwarte pieten die daar elk jaar met touwen naar beneden duikelen. Dat mag niet meer, dat is niet politiek correct. Wàt is er nog wel politiek correct, vraag ik je? Black lives matter? Black lives matter? En zwarte piet dan? Laten ze die gewoon doodvallen?’ roept hij schuimbekkend.

Oef, dit is logica van de vermoeiendste soort. Zou hij wel weten dat het om afwasbare schmink gaat? Kon ik maar zo’n geel busje bellen om hem nu direct op te komen halen.