Hamed Danesh, Shima Asadi, Leila Ansari, Yazdan Hojati Nikfar en de kleine Niwan (v.l.n.r.). Foto: Luuk Stam
Hamed Danesh, Shima Asadi, Leila Ansari, Yazdan Hojati Nikfar en de kleine Niwan (v.l.n.r.). Foto: Luuk Stam

Zutphense asielzoekers maken honderden mondkapjes

Twee Iraanse echtparen hebben zelfgemaakte mondkapjes belangeloos afgeleverd bij asielzoekers- centra door heel Nederland

Door Luuk Stam

ZUTPHEN – Ze schieten te hulp waar het nodig is. Zo was er begin mei bij een uitbraak van het coronavirus in het asielzoekerscentrum in Sneek – bijna dertig bewoners bleken besmet te zijn – ineens grote vraag naar mondkapjes onder de mensen aldaar. “En veel van hen hebben geen geld om ze zelf te kopen”, zegt Hamed Danesh.

Danesh (33) vluchtte een kleine anderhalf jaar geleden vanuit Iran naar Nederland. Hij woont met zijn vrouw Shima Asadi (31) in het asielzoekerscentrum in Zutphen. Daar woont ook Yazdan Hojati Nikfar (39), die met zijn vrouw Leila Ansari (40) al een paar maanden langer in Nederland is. Hun vier maanden oude zoon Niwan is in Zutphen geboren.
Het was Ansari, die de actie opstartte. In het asielzoekerscentrum volgde ze naailessen. Toen de coronacrisis uitbrak, besefte ze dat ze mensen zou kunnen helpen. Ze doet haar verhaal in het Perzisch. Hamed Danesh – die al een aardig woordje Nederlands spreekt – vertaalt, maar het woord ‘mondkapje’ hoeft hij niet te vertalen. Dat kennen ze hier allemaal al.
De actie van de 40-jarige Iraanse begon voortvarend, maar al snel raakten de stoffen op. In een Telegram-groep voor Iraniërs in Nederland plaatste ze een oproep. Waren er misschien landgenoten die haar aan stoffen en elastieken zouden kunnen helpen? Die benodigdheden kwamen vervolgens van alle kanten. En er kwam nog meer hulp.

'Als we

hiermee ook

maar één leven

kunnen

redden, dan

maakt dat

ons al blij voor

de rest van

ons leven'

Shima Asadi zag de oproep namelijk ook langskomen. Hoewel zij en haar man in hetzelfde asielzoekerscentrum wonen, had ze Ansari en haar man nog nooit gesproken. Daar kwam snel verandering in. Inmiddels vormen ze samen een viertal dat meerdere keren per week druk is met het maken van de mondkapjes. De teller staat al op meer dan vijfhonderd stuks.

Een probleem was de ruimte. Hun kleine kamers in het AZC boden niet de ruimte om met z’n vieren aan de slag te gaan. De Zutphense Stichting Compassie bood uitkomst. De vier volgden hier al bijbellessen en de stichting besloot voor dit bijzondere initiatief hun ruimte aan de Nieuwstad in het centrum van Zutphen enkele dagen per week beschikbaar te stellen. Hier staan nu twee naaimachines opgesteld. Het knippen van de stoffen gebeurt op een grote tafel.

De vier hebben ook al mondkapjes kunnen leveren voor het AZC in Weert, in Balk en in hun eigen Zutphen. “Wij worden hier heel blij van”, vertelt Ansari. “Als we hiermee ook maar één leven kunnen redden, dan maakt dat ons al blij voor de rest van ons leven.”

De opstart van de actie hebben de vier zelf gefinancierd. Zo schaften ze hun eerste naaimachine op eigen kosten aan bij de kringloopwinkel. Een tweede naaimachine hebben ze kunnen lenen. Wie de actie wil ondersteunen, kan in het onderkomen van Stichting Compassie ook mondkapjes kopen. Ze kosten 5 euro per stuk en twee voor 7,50 euro. Financieel ondersteunen kan eveneens door geld te storten op de bankrekening van de stichting.

Dat de mondkapjes gewaardeerd worden, bleek al uit een persoonlijke brief, die de initiatiefnemers ontvingen vanuit de evangelische gemeenschap in Sneek, verstuurd namens de AZC-bewoners. ‘Wij hebben dit gebaar erg op prijs gesteld’, staat hierin te lezen.

Hoewel er bij Stichting Compassie al heel wat materialen zijn binnengekomen, blijft de vraag groot. Op dit moment is er met name behoefte aan stukken elastiek. En de vier willen graag nog een oproep doen: “Zet ook maar in de krant dat we het heel erg leuk zouden vinden als de koning een keer bij ons komt kijken!”


stichtingcompassie.nl