Serge van Dijk (l.) en Raymon Pieterse met de lijst van activiteiten. Foto: Arjen Dieperink
Serge van Dijk (l.) en Raymon Pieterse met de lijst van activiteiten. Foto: Arjen Dieperink Arjen Dieperink

Veteranendag wordt sober en respectvol

EEFDE - Afgelopen weekend viel bij de veteranen de brief van de gemeente op de deurmat. De geplande bijeenkomst op vrijdag 26 juni gaat niet door. Dat vindt Serge van Dijk wel verstandig.

Door Arjen Dieperink

Van Dijk is oprichter-bestuurslid van de Detmers kazerne en gedreven veteraan. Hij noemt de beslissing juist. "Tenslotte behoren de meeste veteranen tot de risicogroep. Gezondheid en veiligheid staan boven alles. Eén van de oudste veteranen is zesennegentig jaar. Ieder jaar gaan wij met haar per trein naar de Veteranendag in Den Haag. Nu zit zij alleen thuis."
Serge strijkt met zijn hand door zijn baard en zegt: "In plaats van 27 juni vieren wij het op 4 juli. Het Larense bedrijf Almat heeft ons tien gemotoriseerde voertuigjes in bruikleen gegeven. Met deze 'skelters' vertrekken wij die dag tussen tien en elf uur vanaf de Detmers kazerne. De bestuurder heeft daarvoor een trekker-rijbewijs of een rijbewijs B nodig. Per voertuig kunnen drie personen mee, die vanwege de RVIM-maatregelen uitsluitend uit één gezin mogen komen. In de negen voertuigen die onze gasten ter beschikking staan kunnen dus maximaal zevenentwintig personen mee."

Route
Raymon Pietersen die dertien jaar bij de Koninklijke Landmacht heeft gediend, sluit zich bij het gesprek aan. Hij heeft voor die dag zorgvuldig een route uitgestippeld langs bezienswaardigheden uit de Tweede Wereldoorlog in de gemeente Lochem. Voor deelname dient men zich via e-mail aan te melden (veteranenlochem@gmail.com).
De skelters zijn voor vijfendertig euro te huur exclusief brandstof. Koffie en een broodje zijn wel inbegrepen. De route wordt in 'colonne' gereden. De snelheid zal tussen de vijfentwintig en dertig kilometer per uur zijn en de route beslaat drie uur.
De gemeente Lochem legt bij het Indië-monument een krans. Dit gebeurt in klein gezelschap met enkele kinderen van de Joppeschool. Tijdens de plechtigheid wordt er gefilmd. Die beelden zijn vanaf zaterdag 27 juni om 12 uur te bekijken op onderstaande website.
Het veteranen ontmoetingscentrum is gevestigd op de voormalige Detmers Kazerne en op vrijdag geopend van 's avonds zeven uur tot elf uur en op zaterdagmiddag van twaalf tot vijf uur.


www.lochem.nl/75jaarvrijheid